На Кіровоградщині активно впроваджуються нові підходи до організації шкільного харчування
опубліковано 10 листопада 2021 року о 12:38

Під головуванням очільниці області Марії Чорної, департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА у Кропивницькому пройшов обласний форум «Реформа системи шкільного харчування» за участі 70 осіб – кухарів, медсестер та керівників шкіл з Кропивницького району, начальників управлінь та відділів освіти. Під час форуму відбулися панельні дискусії на теми: «Нові норми харчування: впровадження та контроль», «Новітні стандарти харчування», «Система НАССР». Форум

Спікерами на заході виступили й фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області – головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького управління Тамара Третяк та начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Руслан Крайносвіт.

Тамара Третяк у своєму виступі висвітлила питання впровадження нового меню як інструменту переходу на нові норми харчування, використання технологічних карт, системи погодження меню. Доповідач поінформувала про те, що технологічні карти для приготування страв за новим меню вже розміщені на сайті МОЗ у вільному доступі. Всі технологічні карти пройшли необхідні експертизи, в тому числі отримали висновок про державну санепідекспертизу Держпродспоживслужби.

Раніше згідно з вимогами шкільне меню складали на два тижні для зимово-весняного та літньо-осіннього періодів року. Тепер же воно має бути чотиритижневим для різних сезонів, що сприятиме урізноманітненню раціону школярів та розширенню харчового набору продуктів.

У нових технологічних картах представлені всі необхідні розрахунки, зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви з інструкціями як їх готувати.

Доповідач акцентувала на сучасних стравах для дітей, в тому числі для дієтичного харчування, що дозволило б підвищити конкурентну спроможність харчоблоків із торговельними закладами. Також вибір меню, за яким будуть готуватися страви та харчуватимуться діти, залишається за керівником (балансоутримувачем) закладу, самостійно розробленим чи затвердженим МОЗ.

Однією зі складових реформи шкільного харчування є впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Система НАССР – це прості й зрозумілі правила, дотримання яких є запорукою того, що діти споживатимуть безпечну їжу. На цьому наголосив Руслан Крайносвіт.

Він зазначив, що система НАССР впроваджується для контролю ризиків, які можуть виникати під час будь-якого виробничого процесу, пов’язаного з продуктами харчування. А для харчоблоків шкіл застосування такої системи є надважливим. Не дивлячись на складну абревіатуру НАССР, дотримання основних принципів цієї системи не вимагає значних витрат та ресурсів, є прості речі, яких потрібно дотримуватися системно: правильне сусідство, послідовність процесів, а також чистота.

У НАССР є основні критерії, контроль за якими може звести до мінімуму ризик виникнення порушення:

  • температурний скринінг – контроль за температурою в ланцюжку від моменту виготовлення їжі до її споживання;
  • контроль якості – підтверджуючі документи мають бути наявні;
  • контроль вологи - особливо для продуктів тривалого зберігання;
  • сусідство продуктів і різних процесів – чистий і брудний посуд, сирі та готові страви;
  • гігієна працівників –хворих працівників до роботи не допускають;
  • контроль часу – термін придатності їжі після того, як вона виготовлена.

Після теоретичної частини присутні про дегустували страви, приготовлені вихованцями й викладачами Кропивницького коледжу харчування та торгівлі в рамках практичної частини форуму «Приготування повноцінного денного раціону школярів». Учасникам форуму представили гарбузовий крем-суп, салат з картоплі та огірків, салат з буряка, фрикадельки, бефстроганов, мусаку, гарбузово-сирну запіканку та чай каркаде.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux