На Дніпропетровщині відбулась нарада з питань підготовки до нового 2024/2025 навчального року
опубліковано 19 серпня 2024 року о 14:27

На базі Дніпропетровської обласної державної (військової) адміністрації відбулася нарада з питань підготовки закладів освіти Дніпропетровської області до організованого початку нового 2024/2025 навчального року.

Нарада організована обласним департаментом освіти та науки, під головуванням в.о. голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації Андрія Анатолійовича Кульбача та заступника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації – начальника обласної військової адміністрації Ірини Олегівни Грицай.

У нараді взяли участь представники обласного департаменту освіти та науки, керівники органів управління освітою територіальних громад, закладів освіти Дніпропетровської обласної ради, а також представники Міністерства освіти та науки.

До складу президіуму увійшли спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева та Руслана Дорошенко, представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області та Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області.

Під час наради у своєму виступі директор обласного департаменту освіти та науки Ольга Юріївна Лозова зазначила таке. Система освіти України продовжує функціонувати в умовах повномасштабної війни, від ударів страждає критична інфраструктура, що призводить до обмежень у використанні енергоресурсів на всій території України. Це впливає на безпеку всіх учасників освітнього процесу. Дніпропетровщина – один з регіонів України, який зазнав значних освітніх втрат, і ключова передумова для підвищення якості освіти – доступ дітей до безпечного очного навчання, забезпечення усім дітям комфортного доступу до навчання.

Під час виступу представників Держпродспоживслужби зазначено, що до однієї з функцій Держпродспоживслужби належить забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Надто актуальним це питання постає в умовах воєнного стану. Спільним завданням є недопущення епідемічних ускладнень серед учасників освітнього процесу, тобто недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності в організованих колективах.

Щорічно спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби області при залученні беруть участь у роботі комісій з визначення стану готовності закладів освіти щодо можливості їхнього функціонування у новому навчальному році, зокрема відповідності санітарно-гігієнічним вимогам у частині влаштування, обладнання та утримання приміщень, наявності умов для дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режимів.

Наразі для комісійного визначення стану готовності до роботи у новому 2024/2025 навчальному році до Держпродспоживслужби звернулися 60% засновників, керівників закладів освіти області.

Протягом липня-серпня 2024 року спеціалісти Держпродспоживслужби області взяли участь у комісійному визначенні стану готовності до роботи у новому навчальному році 206 закладів освіти. 

Крім того, при залученні спеціалісти Держпродспоживслужби беруть участь у роботі комісій щодо оцінки стану будівель (споруд, приміщень) для визначення їхньої можливості використання як найпростіших укриттів, у частині санітарно-гігієнічних питань. Протягом 2024 року спеціалісти Держпродспоживслужби області взяли участь у роботі таких комісій у 218 закладах освіти області.

Звісно, безпекова ситуація учасників освітнього процесу є пріоритетним питанням. Але одним з найважливіших питань при функціонуванні закладів у змішаному чи очному форматі освітнього процесу залишається організація повноцінного, безпечного та здорового харчування.

Організація харчування у закладах освіти, показники безпечності та якості харчових продуктів, умови харчування та меню повинні відповідати вимогам, визначеним державними медико-санітарними нормативами та правилами, зокрема це дотримання встановлених вимог МОЗ, постанови КМУ від 24.03.2021 № 305.

Організація освітнього процесу має забезпечувати безпечні, нешкідливі та здорові умови здобуття освіти. З визначенням форми організації освітнього процесу закладу в умовах війни необхідно встановити режим (кратність) харчування, аби максимально забезпечити дітей саме гарячим харчуванням.

Наразі чинне законодавство передбачає можливість застосування таких способів організації харчування, як аутсорсинг та кейтеринг. Застосування таких технологічних моделей організації харчування, як базова кухня, опорна кухня, фабрика-кухня, дозволяє керівнику закладу освіти в умовах воєнного стану обрати оптимальний спосіб організації харчування, враховуючи форму організації освітнього процесу. Кожен заклад обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити всім дітям рівний доступ до якісної їжі, за умови дотримання чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

Незалежно від способу організації харчування, з метою дотримання принципів планування та механізму організації харчування примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету для здобувачів освіти дозволено використовувати після погодження з територіальними органами Держпродспоживслужби. Без такого погодження може використовуватися меню, що рекомендоване МОЗ.

При підготовці закладів освіти до нового навчального року наразі Держпродспоживслужбою області по закладам загальної середньої освіти розглянуто погоджено 456 примірних чотиритижневих примірних меню (відхилено від погодження 88, що складає 16%), по закладам дошкільної освіти погоджено 216 примірних меню (відхилено від погодження 54, що складає 25%).

Основними причинами відхилень від погодження примірних меню є порушення щодо виконання норм споживання основних груп харчових продуктів, відхилення від норм калорійності, складу білків, жирів та вуглеводів відповідно до вікових потреб.

Крім того, нагадуємо, що в Україні триває реформа шкільного харчування. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року ухвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Тому, при організації харчування для здобувачів освіти необхідно дотримуватися заходів, передбачених Стратегією, з максимальним наближенням до принципів здорового харчування, враховувати рекомендації МОЗ.

Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.

Отже, Держпродспоживслужба звертає увагу органів місцевого самоврядування, власників та адміністрацій закладів освіти на ключові аспекти під час підготовки до нового навчального року в умовах воєнного стану:

  • забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя в організованих дитячих колективах шляхом дотримання вимог медико-санітарних нормативів;
  • формування оптимального збалансованого режиму роботи закладу з урахуванням наявності тимчасового укриття, форми організації навчально-виховного процесу, організації повноцінного харчування та здійснення належного медичного обслуговування;
  • недопущення інфекційної та неінфекційної захворюваності, попередження травматизму, збереження та зміцнення здоров`я дітей, їхнє гігієнічне виховання та безпечне перебування у закладі.

Освітня галузь України, як і всі сфери життя суспільства, зазнала серйозних змін в умовах війни. Безпекова ситуація учасників освітнього процесу є пріоритетним питанням. Тому робота щодо визначення стану підготовки закладів освіти у новому 2024/2025 навчальному році продовжується.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux