На Чернігівщині відбувся семінар-навчання щодо виконання фітосанітарних вимог країн-партнерів України
опубліковано 14 березня 2024 року о 15:47

Відповідно до Плану роботи 14 березня Управлінням фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області проведено семінар-навчання для спеціалістів на тему: «Виконання фітосанітарних вимог країн-партнерів України. Умови експорту рослин, рослинної продукції та інших об’єктів регулювання».

Україна є членом Міжнародної конвенції про захист рослин (МКЗР), а також Світової організації торгівлі (СОТ). Це важливі передумови для того, щоб наша країна мала реальні шанси для приєднання до Європейської спільноти.

Сьогодні Європейський Союз та інші країни-імпортери висувають жорсткі вимоги відносно показників безпеки та якості продукції, в тому числі і щодо наявності регульованих та інших шкідливих організмів у продукції рослинного походження, що у значній мірі впливає на надходження вітчизняної аграрної продукції на світові ринки. В умовах глобалізаційних викликів суб’єктам господарювання, а також контролюючим службам необхідно дотримуватися чітких дій щодо дотримання міжнародних фітосанітарних вимог, правил та стандартів.

Завданням семінару-навчання є допомога спеціалістам щодо орієнтування в міжнародних законодавчих актах, які визначають умови експорту рослинних вантажів українського походження.

Навчання пройшло під головуванням та за ініціативи першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Ігоря Пирога, який під час семінару наголосив на необхідності ретельного контролю щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог міжнародних нормативних фітосанітарних документів.

Великий внесок в організацію та проведення семінару-навчання було зроблено начальником Управлінням фітосанітарної безпеки Тетяною Олещенко, яка акцентувала увагу державних фітосанітарних інспекторів на тому, що чітка та ефективна робота спеціалістів з карантину рослин суттєво позначається на експортному потенціалі вітчизняної рослинної продукції, а також авторитеті й іміджі України в світі.

Заступник начальника управління – начальник відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Людмила Фокіна у своїй доповіді детально ознайомила спеціалістів з фітосанітарними вимогами країн-партнерів України, а також висвітлила умови експорту рослин, рослинної продукції та інших об’єктів регулювання.

У навчанні активну участь взяли провідні фахівці Державної установи «Чернігівська обласна фітосанітарна лабораторія» Юлія Мовпан та Олександр Федоренко.

Юлія Мовпан детально розповіла про анатомо-морфологічні особливості, цикли розвитку, ознаки пошкоджень, шкодочинність, способи поширення та заходи боротьби зі шкідливими організмами, які несуть потенціальну загрозу Чернігівській області. Значна увага була приділена жовто-бурому мармуровому клопу (Halyomorpha halys) та вузькозлатці ясеневій смарагдовій (Agrilus planipennis).

Олександр Федоренко висвітлив основні ознаки ураження фітогельмінтологічними організмами об’єктів регулювання. Зокрема була зосереджена увага слухачів під час доповіді на систематичному положенню фітогельмінтів, способам їх поширення, виявлення та ідентифікації, а також ліквідаційним заходам.

Під час навчання-семінару ставилися питання, надавалися відповіді та велося обговорення питань щодо експорту аграрної продукції та особливостей виявлення регульованих шкідливих організмів.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux