Харківщина: у Кегичівській громаді виявили випадок сказу кота, якого власник раніше відмовився щеплювати
опубліковано 14 березня 2024 року о 15:53

Красноградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області повідомляє, що в селі Медведівка Кегичівської громади хворий домашній кіт покусав чоловіка, а вранці наступного дня тварину виявили мертвою. На місці фахівці Кегичівської дільниці Красноградської районної державної лікарні ветеринарної медицини провели епізоотичне обстеження та відбір патологічного матеріалу. Лабораторне дослідження підтвердило захворювання кота на сказ.

Рішенням засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кегичівській селищній раді в селі Медведівка запроваджено двомісячний карантин.

Зауважимо, що 30 листопада 2023 року фахівці Кегичівської дільниці ветеринарної медицини в селі Медведівка провели подвірний обхід та щепили проти сказу всіх наявних у домогосподарствах тварин. Було вакциновано 111 собак та 64 коти. Однак громадянин, який постраждав від покусу, тоді відмовився щеплювати своїх тварин. Зараз фахівцями ветеринарної медицини в цьому домогосподарстві щеплені 2 собаки, 3 коти та 1 корова.

Звертаємось до власників домашніх тварин! Фахівцями ветеринарної медицини проводиться вакцинація проти сказу всього наявного поголів’я тварин у домогосподарствах. Будьте відповідальними! Надавайте своїх тварин для щеплення.

Застерігаємо! Контакти з підозрілими тваринами, особливо дикими (чи бродячими), є небезпечними. У разі такого контакту слід негайно звернутись до медичної установи за місцем проживання для вирішення питання подальшого профілактичного лікування. Усі особи, які постраждали від укусів тваринами (у т.ч. ослинення шкіри), обов’язково проходять курс антиробічного лікування.

Пам’ятайте!!! Сказ – це гостре інфекційне захворювання спільне для людини й теплокровних тварин, яке уражає центральну нервову систему та пошкоджує нейрони головного та спинного мозку. Збудником сказу є вірус, який передається не лише при покусі, а й при ослиненні, тобто якщо людини навіть просто торкнулася хвора тварина й на шкіру потрапило трішки слини, то крізь найменші садна та ранки вірус проникає в кров. Хвороба є дуже небезпечною, але її можна попередити. Щеплення тварин від сказу залишається єдиним засобом запобігання цьому захворюванню.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux