На Чернігівщині в онлайн-форматі обговорено питання профілактики отруєння бджіл засобами захисту рослин
опубліковано 08 лютого 2023 року о 15:48

Питання профілактики та недопущення отруєння бджіл під час обробітку полів були в центрі уваги учасників онлайн-наради, спільно організованій Головним управлінням Держпродспоживслужби у Чернігівській області та Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації. В цілому до заходу у режимі відео-конференції долучилось понад 200 представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, сільгоспвиробників та пасічників з різних куточків регіону.

Йшлося, зокрема, про стан галузі бджільництва області, узгодження дій між органами місцевого самоврядування та аграріями щодо своєчасного оповіщення бджолярів про час проведення обробітку полів отрутохімікатами.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен поінформував учасників зібрання, що протягом минулого року на Чернігівщині не було офіційно встановлено жодного випадку масової загибелі бджіл, в тому числі через отруєння засобами захисту рослин, і ситуація щодо цього залишається стабільною та контрольованою. За його словами, на сьогодні в регіоні зареєстровано і паспортизовано 1465 пасік, котрі налічують понад 57680 бджолосімей.

Юрій Павлішен повідомив, що Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області відпрацювало алгоритм видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, єдині підходи щодо формування тарифів за проведення ветеринарно-санітарних заходів на пасіках (диспансеризацію) і до проведення лабораторно-діагностичних досліджень на хвороби бджіл.

Йшлося також про основні причини отруєння бджіл засобами захисту рослин та попередження таких фактів. Учасники наради дізналися про алгоритмом дій у випадку загибелі бджіл, зокрема внаслідок ймовірного отруєння пестицидами.

Під час свого виступу директор Департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олег Крапивний ознайомив з порядком реєстрації та розміщення пасік, наголосивши, що органи місцевого самоврядування, землевласники і територіальні управління Держпродспоживслужби мають бути поінформовані про планове місце розташування пасік. Йшлося про взаємодію аграріїв, влади і пасічників для попередження та недопущення отруєння бджіл під час обробітку полів засобами захисту рослин. Зокрема, Олег Крапивний продемонстрував присутнім «Пам’ятку для аграріїв», що містить інформацію про особливості застосування отрутохімікатів.

Про відбір, зберігання і транспортування зразків бджіл та продуктів бджільництва при масовій загибелі комах-медоносів для здійснення відповідних досліджень учасникам наради розповіла директор Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Ірина Сероштан. Вона ознайомила з переліком хвороб, за якими можуть досліджуватись зразки, нормативними актами, котрі аргументують цей процес, і пакетом документів, що їх необхідно підготувати власнику зареєстрованої пасіки для проведення лабораторних досліджень.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux