На Чернігівщині розкладено понад 430 тис. доз пероральної антирабічної вакцини проти сказу для диких м`ясоїдних тварин
опубліковано 15 жовтня 2024 року о 16:27

На Чернігівщині завершено черговий етап осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

До проведення протиепізоотичних заходів було залучено близько 160 бригад, до складу яких увійшли представники районних управлінь ГУ ДПСС в Чернігівській області, державних лікарень ветеринарної медицини та лісомисливських господарств. Станом на 11 жовтня спільними зусиллями охоплено територію 17500 кв.км., на якій наземним розподілом (вручну) розповсюджено 437500 доз пероральної антирабічної вакцини для диких м`ясоїдних тварин.

Площа, яка піддана обробці, визначалась на засіданнях ДНПК при районних державних адміністраціях: Корюківський район – 1850 кв.км. (протокол № 2 від 28.08.2024), Ніжинський – 6140 кв.км. (протокол № 3 від 28.08.2024), Новгород-Сіверський - 1300 кв.км. (протокол № 2 від 30.08.2024), Прилуцький - 4060 кв.км. (протокол № 8 від 27.08.2024), Чернігівський - 4150 кв.км. (протокол № 26 від 06.09.2024).

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області та державних лікарень ветеринарної медицини постійно здійснюється контроль ефективності пероральної імунізації диких тварин проти сказу – моніторинг та аналіз споживання принад у зоні здійснення пероральної вакцинації.

Відповідно до Методичних рекомендацій наступний етап кампанії передбачає проведення діагностичного відстрілу лисиць через місяць після завершення розкладання вакцини з метою відбору біоматеріалу для проведення лабораторних досліджень на наявність тетрациклінового маркеру, яка входить до складу принади, що в свою чергу свідчитиме про поїдання вакцини твариною.

З огляду на важливість проведення пероральної імунізації проти сказу в дикій фауні та збереження безпеки кожного працівника, хто залучений до цієї роботи, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен тримає на особистому контролі перебіг кампанії, а також дотримання усіх нормативних документів, правил, інструкцій.

Нагадаємо: приманка безпечна для людей і тварин; має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна, усередині – желеподібна капсула з вакциною проти сказу.

Прохання до жителів області: при виявленні приманок – не беріть їх руками й не переносьте з місць розкладання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux