На Чернігівщині під час онлайн-семінару фахівці Держпродспоживслужби обговорили ситуацію у сфері бджільництва
опубліковано 11 березня 2021 року о 16:04

Питання профілактики та недопущення отруєння бджіл під час обробітку полів були в центрі уваги учасників онлайн-семінару, уже втретє ініційованого Головним управлінням Держпродспоживслужби у Чернігівській області за підтримки Департаменту розвитку економіки та сільського господарства облдержадміністрації. У цілому до заходу у відеорежимі долучилось понад 60 представників спільноти бджолярів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, сільгоспвиробників, фермерів з різних куточків регіону.

Йшлося, зокрема, про стан галузі бджільництва області, державну підтримку пасічників і узгодження дій між органами місцевого самоврядування та аграріями щодо своєчасного оповіщення пасічників про час проведення обробітку полів отрутохімікатами.

За словами начальника відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Миколи Голіка, у територіальних органах Держпродспоживслужби Чернігівщини на сьогодні зареєстровано і паспортизовано 1665 пасік. У своєму виступі він наголосив на тому, що при перевезенні бджіл на медозбір пасічнику необхідно поінформувати органи місцевого самоврядування, землевласників і територіальні управління Держпродспоживслужби про планове місце розташування пасіки. Також Микола Голік повідомив, що протягом лютого-березня у районах і містах області проведено 12 нарад з питань бджільництва, участь у яких взяли 189 пасічників, представники громадських організацій бджолярів, близько чотирьох десятків сільгоспвиробників. Відповідні тематичні заходи будуть проведені у всіх територіальних громадах області до кінця цього місяця.

Під час семінару-наради йшлося і про дотримання законодавства у сфері захисту рослин.

Начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Світлана Красножон ознайомила учасників з основними вимогами Законів України «Про захист рослин», «Про бджільництво», “Про пестициди і агрохімікати”, «Про місцеве самоврядування в Україні», зазначивши, що з метою попередження та недопущення отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин повинна відбуватися тісна співпраця між аграріями, органами місцевого самоврядування, бджолярами і територіальними органами Держпродспоживслужби. Особливе занепокоєння, за словами Світлани Красножон, викликають роботи, пов’язані із застосуванням пестицидів за допомогою авіації. Оскільки переважна більшість орендованих земель в області розташовані поряд з населеними пунктами та землями, призначеними для ведення особистого селянського господарства.

Тому Світлана Красножон нагадала, що згідно статті 10 Закону України «Про захист рослин», органи місцевого самоврядування здійснюють повноваження у сфері захисту рослин відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». У зв’язку з вище зазначеним жителі сіл, селищ для вирішення проблемних питань, які виникли внаслідок недотримання заходів безпеки при роботі із засобами захисту рослин, повинні насамперед звертатися до органів місцевого самоврядування, оскільки вони найкраще володіють інформацією щодо орендарів земель на території громад.

У рамках проведення онлайн-наради фахівці Держпродспоживслужби відповіли на численні запитання учасників заходу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux