На Чернігівщині фахівці Держпродспоживслужби в онлайн-режимі обговорили питання профілактики та недопущення отруєння бджіл
опубліковано 25 лютого 2021 року о 14:50

25 лютого фахівці Держпродспоживслужби Чернігівщини взяли участь у відео-конференції на тему «Попередження та недопущення отруєння бджіл під час проведення обробітку полів», що відбувся за ініціативи Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської облдержадміністрації. До заходу в режимі онлайн долучились близько чотирьох десятків учасників з усіх куточків області, зокрема представники Спілки бджолярів, спеціалісти у галузі тваринництва, аграрії, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у районах.

Начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Микола Голік розповів учасникам про нинішній стан галузі бджільництва на Чернігівщині. За його словами, нині в області зареєстровано і паспортизовано 1665 пасік, 613 операторів ринку здійснюють діяльність з первинного виробництва продуктів бджільництва. Микола Голік ознайомив з порядком реєстрації та розміщення пасік, наголосивши, що органи місцевого самоврядування, землевласники і територіальні управління Держпродспоживслужби мають бути поінформовані про планове місце розташування пасік. Також учасникам онлайн-конференції повідомлено про алгоритмом дій у випадку загибелі бджіл, зокрема внаслідок ймовірного отруєння пестицидами. Йшлося про взаємодію аграріїв, влади і пасічників для попередження і недопущення отруєння бджіл під час обробітку полів засобами захисту рослин.

На дотриманні санітарних норм і правил при застосуванні сільгоспвиробниками пестицидів у своєму виступі наголосила начальник відділу санітарної охорони території Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Оксана Федунова. Від неї учасники заходу дізнались про нині діючу нормативно-правову базу та необхідні погоджувальні процедури, що стосуються провадження діяльності із застосуванням пестицидів.

Йшлося також про необхідність виконання вимог Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», Держаних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та інших актів санітарного законодавства.

Наступна відеоконференція запланована на 18 березня. Фахівці Держпродспоживслужби матимуть змогу надати консультації кожному, хто долучиться до спілкування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux