На Чернігівщині Держпродспоживслужба зобов’язала суб’єкта господарювання повернути споживачам майже 800 тисяч гривень за житлово-комунальні послуги
опубліковано 21 січня 2020 року о 15:07

У грудні 2019 року за зверненням фізичної особи Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області здійснило позапланову перевірку суб’єкта господарювання з питань дотримання вимог порядку формування, встановлення та застосування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

У ході перевірки фахівці встановили, що суб’єкт господарювання при нарахуванні плати споживачам з 01.09.2019 застосовував нові тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які встановлені органом місцевого самоврядування після 10.06.2018 року, чим порушено вимоги пункту 3розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги».

Так, статтею 5 цього Закону передбачено нову класифікацію житлово-комунальних послуг, згідно з якою житловою послугою є послуга з управління багатоквартирним будинком. Таким чином, з 10.06.2018 на законодавчому рівні не передбачено послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, а відтак органи місцевого самоврядування не мають повноважень щодо встановлення (у тому числі і за результатами коригування) тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

З огляду на зазначене, розмір тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не можуть бути змінені виконавцем відповідних послуг та встановлені органом місцевого самоврядування протягом дії договору про надання послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, який було укладено до введення у дію норм законодавства, що регулюють надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

За результатами проведеного заходу державного нагляду (контролю) фахівці Держпродспоживслужби склали акт, на підставі якого було винесено припис щодо усунення порушень порядку формування, встановлення та застосування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Також відповідно до виданого припису субєкта господарювання зобов’язано повернути споживачам зайво нараховані кошти за надані послуги, шляхом здійснення перерахунку на суму понад 796 тисяч 147 гривень.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux