Держпродспоживслужба вживає заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці
опубліковано 21 січня 2020 року о 15:30

У зв’язку з реєстрацією загибелі птиці с. Бугаків Немирівського району Вінницької області у ПП «Хутір» та встановлення діагнозу на грип птиці відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Немирівській районній державній адміністрації.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Немирівській райдержадміністрації своїм рішенням від 20.01.2020 № 2 затвердила план із ліквідації захворювання, визначила межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.

Також, згідно із зазначеним рішенням, до епізоотичного осередку, крім ПП «Хутір», віднесено господарства ТОВ «Немирів-Поділля» та СТОВ «Колосок», які розташовані в с. Бугаків Немирівського району.

До зони захисту (3 км. зона навколо епізоотичного осередку) віднесено 9 населених пунктів Немирівського району, а до зони спостереження (10 км. зона навколо епізоотичного осередку) увійшли 23 населені пункти Немирівського району.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області в епізоотичному осередку (в 3-х птахівничих господарствах) нараховується 116 тис. голів птиці. Станом на 09:00 21.01.2020 в епізоотичному осередку умертвлено безкровним методом та спалено 22 тис. голів птиці.

У зв’язку з необхідністю посилення заходів біологічної безпеки в птахогосподарствах різної форми власності для недопущення поширення збудника грипу птиці на території України Держпродспоживслужба напрацювала пропозиції щодо доцільності проведення протягом І кварталу 2020 року позапланових заходів державного ветеринарно-санітарного контролю (нагляду) щодо суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живої птиці.

Наразі, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, зразки біоматеріалу будуть направлені для проведення відповідних досліджень та зберігання в міжнародну референс-лабораторію Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) у м. Вейбридж (Англія).

Крім того, Держпродспоживслужба проінформувала про випадок грипу птиці в Україні Всесвітню організацію охорони здоров’я тварин (МЕБ) та міжнародних торгових партнерів України, відповідно до міжнародних зобов’язань. Ведеться постійна робота з торговими партнерами.

Заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці продовжуються. Ситуація перебуває під контролем Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області 18.01.2020 в ПП «Хутір» (с. Бугаків Немирівського району Вінницької області) було зареєстровано загибель птиці. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 19.01.2020 встановлено діагноз на грип птиці (звіт про результати дослідження № 000453 п.м./20 від 19.01.2020).

Рішенням головного державного ветеринарного інспектора Вінницької області від 18.01.2020 № 02/01 до з’ясування обставин загибелі птиці та встановлення діагнозу були введені карантинні обмеження на 72 години.

З метою координації дій з локалізації і ліквідації спалаху грипу птиці та проведення епізоотичного розслідування до місця події відряджено групу експертів Держпродспоживслужби та Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Довідково

Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. При виникнення захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам.

Грип птиці відноситься до транскордонних захворювань, тих, які неможливо зупинити обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки основним фактором поширення є інфікована дика перелітна птиця. У січні 2020 року спалахи грипу птиці зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Угорщині, Румунії, Чехії.

В Україні це захворювання востаннє фіксувалося 2016 – на початку 2017 років.

Станом на початок 2020 року в домогосподарствах та підприємствах України утримується майже 220 млн голів птиці.

Більше про грип птиці читайте в попередній публікації.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux