Організація харчування учнів освітніх закладів Уманського району потребує оновлення. Необхідні зміни слід передбачити у програмі «Здорове харчування – дітям Уманщини» та запровадити пілотні проєкти з кейтерингу і меню на замовлення. Таке рішення прийняли учасники наради-семінару з питань організації харчування та впровадження «нового шкільного харчування».
Ініціювало захід Уманське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Серед запрошених - керівники відділів освіти районної державної адміністрації, ОТГ, кухарі та медичні сестри навчально-виховних закладів Уманського району.
На нараді начальник Уманського міськрайонного управління Лариса Качанова обґрунтувала необхідність впровадження «нового шкільного харчування», посилаючись на показники захворюваності, пов’язаної із харчуванням, харчових отруєнь та безпечність харчових продуктів, норми та фактичне споживання харчових продуктів, анатомо-фізіологічні та психологічні особливості дітей шкільного віку.
Заступник начальника- начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Валентина Ковбасюк поінформувала про результати аналізу виконання норм недохарчування в освітніх закладах Уманського району.
«30% учнів мають низький інтелектуальний розвиток, високий рівень прихованої агресивності, - зазначила фахівець. - У 50% школярів спостерігається порушення адаптації. Кожний 14-й учень відчуває психічний дискомфорт до 10 років, кожний 9-й – до 12 років, кожний 5-й – до 18 років», - зазначила Валентина Ковбасюк.
За підсумками наради прийнято рішення щодо впровадження програми «Здорове харчування – дітям Уманщини» та реалізації пілотних проектів, які мають якісно змінити організацію харчування дітей Уманщини.