Сьогодні в Миколаївській області більшість закладів освіти проводить свою роботу за дистанційною формою навчання.
Проте, питання підготовка закладів до очного навчання є пріоритетним для органів місцевого самоврядування, керівників закладів освіти та знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
Одним із основних завдань при підготовці закладів освіти є забезпечення раціонального харчування дітей.
Відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021р №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» харчування здобувачів освіти здійснюється згідно примірного перспективного чотиритижневого сезонного меню.
При наявності на харчоблоці всіх необхідних умов для приготування страв заклади освіти можуть використовувати сезонне меню, рекомендоване МОЗ України, або самостійно розробити сезонне перспективне чотиритижневе меню та погодити його з територіальним органом Держпродспоживслужби.
Розроблене та погоджене меню є основою для визначення вартості харчування дітей/учнів та подальшої роботи з постачальниками харчових продуктів та сировини.
Керівниками багатьох закладів освіти проведена робота щодо розроблення та погодження перспективного сезонного чотиритижневого меню.
Так, за 1 квартал поточного року до Головного управління надійшло від керівників закладів освіти 105 меню.
За результатами розгляду було погоджено 32 меню (30%).
Керівникам закладів необхідно звернути увагу на основні причини, з яких представлені перспективні чотиритижневі сезонні меню не були погоджені:
Враховуючи високий відсоток розглянутих меню, які не відповідають вимогам нормативних документів, при необхідності, керівники відділів освіти можуть звертатися до управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління для проведення ZOOM-наради з метою надання консультативної допомоги з питань складання перспективних меню.