Миколаївщина: Держпродспоживслужба наголошує на необхідності дотримання вимог діючого законодавства щодо розроблення та погодження меню для закладів освіти
опубліковано 02 травня 2023 року о 14:00

Сьогодні в Миколаївській області більшість закладів освіти проводить свою роботу за дистанційною формою навчання.

Проте, питання підготовка закладів до очного навчання є пріоритетним для органів місцевого самоврядування, керівників закладів освіти та знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Одним із основних завдань при підготовці закладів освіти є забезпечення раціонального харчування дітей.

Відповідно до вимог  Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021р №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» харчування здобувачів освіти здійснюється згідно примірного перспективного чотиритижневого сезонного меню.

При наявності на харчоблоці всіх необхідних умов для приготування страв заклади освіти можуть використовувати сезонне меню, рекомендоване МОЗ України, або самостійно розробити сезонне перспективне чотиритижневе меню та погодити його з територіальним органом Держпродспоживслужби.

Розроблене та погоджене меню є основою для визначення вартості харчування дітей/учнів та подальшої роботи з постачальниками харчових продуктів та сировини.

Керівниками багатьох закладів освіти проведена робота щодо розроблення та погодження перспективного сезонного чотиритижневого меню.

Так, за 1 квартал поточного року до Головного управління надійшло від керівників закладів освіти 105 меню.

За результатами розгляду було погоджено 32 меню (30%).

Керівникам закладів необхідно звернути увагу на основні причини, з яких представлені перспективні чотиритижневі сезонні меню не були погоджені:

  • не визначено, на який саме сезон року розроблене надане меню, не вказаний режим роботи закладу, режим харчування, не наведені дані щодо кількість здобувачів освіти, охоплених гарячим харчуванням, та їх вікового складу.
  • технологічна документація представлена не в повному обсязі або її оформлення не відповідає вимогам, наявні невідповідності в представленій технологічній документації та наданому меню щодо вказаних маси порції, енергетичної цінності, біохімічного складу, назви страви.
  • біохімічний склад та енергетична цінність раціону для зазначеної вікової групи не відповідають діючим вимогам.
  • не забезпечено виконання норм харчування щодо кількості порцій на тиждень або маси порцій, не дотримується загальна вага порції протягом тижня, не забезпечено раціональне чергування страв.
  • не представлені дані щодо дотримання технологічної поточності виробничого процесу, наявних виробничих приміщень харчоблоку, технологічного та холодильного обладнання, його розміщення.
  • на харчоблоці відсутні необхідні умови для приготування страв, зазначених в меню.
  • не представлена інформація щодо дотримання вимог діючого законодавства при постачанні до закладу різних груп харчових продуктів та сировини.

Враховуючи високий відсоток розглянутих меню, які не відповідають вимогам нормативних документів, при необхідності, керівники відділів освіти можуть звертатися до управлінням державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління для проведення ZOOM-наради з метою надання консультативної допомоги з питань складання перспективних меню.

на малюнку зображено їжу і текст
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux