Миколаївщина: попередження порушень у сфері ціноутворення одне з важливих напрямків роботи Держпродспоживслужби області
опубліковано 14 листопада 2023 року о 14:25

У непростий час для нашої країни та суспільства Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  продовжує спрямовувати свою роботу як на забезпечення контролю за правильністю формування, встановлення та застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін так і на запобігання порушенням у сфері ціноутворення. Адже, державне регулювання цін є одним із інструментів захисту інтересів держави та захисту її громадян.

Так, шляхом проведення цінових спостережень в м. Миколаїв та у районах Миколаївської області на постійній основі здійснюється контроль за встановленням суб’єктами господарювання  роздрібної торгівлі цін на окремі товари, визначені в постанові Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 223: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, олія соняшникова, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів.

За 10 місяців поточного року цінові спостереження проведено 4548 разів. Спостереженнями охоплено магазини та супермаркети – 2380 разів, продовольчі ринки – 316 разів, АЗС –  1852 рази та аптечні заклади 1612 разів.

Задля уникнення порушень державної дисципліни цін, забезпечення ефективного контролю за встановленням роздрібних цін на окремі товари застосовуються превентивні заходи впливу, зокрема надання відповідних роз’яснень та консультацій суб’єктам господарювання щодо недопущення необґрунтованого підвищення цін. Внаслідок чого, у випадках виявлення перевищення граничних торговельних надбавок на окремі товари, ціни приведено до вимог чинного законодавства шляхом зниження рівнів торговельних надбавок.

Моніторингом застосування регульованих цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації та, які беруть участь у програмі Уряду «Доступні ліки» охоплено 1268 лікарських засобів та досліджено правильність застосування  59905 цін на такі лікарські засоби виробниками, постачальниками.

Розглянуто 9 звернень громадян щодо цін на продукти харчування, лікарські засоби, нафтопродукти, протезування зубів, тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення та вартості абонентського обслуговування  на ці послуги, на які надано відповідні роз’яснення.

Задля висвітлення своєї діяльності та з метою покращення правової обізнаності споживачів у сфері ціноутворення на веб-порталі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, Facebook  та Telegram постійно розміщується відповідно інформація.. Так, розміщено 11 статей щодо державного регулювання цін. З них за змістом: 4 – на лікарські засоби, 4 – на житлово-комунальні послуги, 2 – на продукти харчування, 1 – про результати роботи сектору.

Працівники сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області виконують повноваження в тісній взаємодії з колегами з інших державних органів, здійснюється постійний обмін оперативною інформацією.

Шановні громадяни, при виникненні питань щодо правомірності формування, встановлення та застосування державних регульованих цін  (тарифів) пропонуємо звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби у вашому регіоні.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux