Реалізація Стратегії реформи шкільного харчування, затвердженої наприкінці жовтня Кабінетом Міністрів України – головна тема наради, до якої долучилась Перша леді України Олена Зеленська. Захід відбувся в Києві під головуванням Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. На нараді були присутні представники Уряду, Офісу Президента, профільних державних структур і органів, а також європейського проєкту EU4SaferFood, міжнародних неурядових організацій і посольств, зокрема, Швейцарії, Німеччини, Франції та Італії.
«Наша мета – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в школах і дошкільних закладах. Закликаю всіх відповідальних включатися в роботу, зокрема громади, адже від них залежатиме виконання практичних кроків», – зазначив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.
Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки та чотири стратегічні цілі реформи до 2027 року:
«Ми починали реформу шкільного харчування, як то кажуть, в іншому житті – у 2020 році. Вже тоді постало багато викликів. Виявилося, що доведеться змінювати санітарний регламент для закладів освіти, постанову уряду щодо нутриціології та порядку організації харчування у школі. Не лише змінювати та оновлювати меню, переучувати кухарів, оновлювати обладнання, а й, головне, змінювати психологію. Переконання вчителів, батьків, родин, усього суспільства. Я вдячна всім учасникам реформи за те, що ми спільними зусиллями таки продовжили її в час повномасштабного вторгнення. Не відступилися. Відчули, що школі саме зараз украй потрібен розвиток», – сказала Олена Зеленська.
На нараді очільники профільних міністерств та державних органів представили здобутки реформування системи харчування в закладах освіти в межах стратегічних цілей, до впровадження яких вони залучені.
«На сьогодні вважливо працювати на місцях з кухарами та засновниками навчальних закладів, розповідати важливість шкільної реформи, а також допомагати впроваджувати її основні принципи. Так, в рамках Стратегії шкільного харчування Держпродспоживслужба долучилась до розробки онлайн-вебінарів щодо впровадження та застосування системи НАССР. Даний курс буде цікавий для всіх хто долучений до шкільного харчування», - розповів т.в.о. Голови Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.
На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників — від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.