Нарада щодо реалізації Стратегії реформи шкільного харчування: спільно впроваджуємо здорове харчування для дітей
опубліковано 14 листопада 2023 року о 15:29

Реалізація Стратегії реформи шкільного харчування, затвердженої наприкінці жовтня Кабінетом Міністрів України – головна тема наради, до якої долучилась Перша леді України Олена Зеленська. Захід відбувся в Києві під головуванням Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. На нараді були присутні представники Уряду, Офісу Президента, профільних державних структур і органів, а також європейського проєкту EU4SaferFood, міжнародних неурядових організацій і посольств, зокрема, Швейцарії, Німеччини, Франції та Італії.

«Наша мета – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в школах і дошкільних закладах. Закликаю всіх відповідальних включатися в роботу, зокрема громади, адже від них залежатиме виконання практичних кроків», – зазначив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Стратегія визначає план дій на 2023–2024 роки та чотири стратегічні цілі реформи до 2027 року:

  • достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно;
  • відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР;
  • забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;
  • свідоме обрання українцями здорового харчування.

«Ми починали реформу шкільного харчування, як то кажуть, в іншому житті – у 2020 році. Вже тоді постало багато викликів. Виявилося, що доведеться змінювати санітарний регламент для закладів освіти, постанову уряду щодо нутриціології та порядку організації харчування у школі. Не лише змінювати та оновлювати меню, переучувати кухарів, оновлювати обладнання, а й, головне, змінювати психологію. Переконання вчителів, батьків, родин, усього суспільства. Я вдячна всім учасникам реформи за те, що ми спільними зусиллями таки продовжили її в час повномасштабного вторгнення. Не відступилися. Відчули, що школі саме зараз украй потрібен розвиток», – сказала Олена Зеленська.

На нараді очільники профільних міністерств та державних органів представили здобутки реформування системи харчування в закладах освіти в межах стратегічних цілей, до впровадження яких вони залучені.

«На сьогодні вважливо працювати на місцях з кухарами та засновниками навчальних закладів, розповідати важливість шкільної реформи, а також допомагати впроваджувати її основні принципи. Так, в рамках Стратегії шкільного харчування Держпродспоживслужба долучилась до розробки онлайн-вебінарів щодо впровадження та застосування системи НАССР. Даний курс буде цікавий для всіх хто долучений до шкільного харчування», - розповів т.в.о. Голови Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.

На найближчі роки Стратегія має стати «дорожньою картою» реалізації реформи для всіх її учасників — від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux