В головному управлінні Держпродспоживслужби Закарпаття провели загальну нараду
опубліковано 04 листопада 2022 року о 11:16

В Головному управлінні Держпродспоживслужби відбулася чергова виробнича нарада керівниці відомства Сніжани Локес з начальниками управлінь, відділів, керівниками державних установ, що входять до сфери управління Держпродспоживслужби.

Серед головних питань: проведення моніторингу ветеринарних аптек  на наявність незареєстрованих  ветпрепаратів в реалізації, роботи офіційних лікарів, проведення вакцинації тварин та процес реорганізації лікарень та лабораторій, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби.

Начальник ГУ Держпродспоживслужби області Сніжана Локес наголосила, що відповідно до наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  від 07.10.2022 року за № 415 « Про реорганізацію деяких державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, створюється Закарпатська  обласна державна лікарня ветеринарної медицини  шляхом приєднання  районних державних лікарень ветеринарної медицини.

  • Реорганізуються  Виноградівська міжрайонна державна лабораторія Держпродспоживслужби та Хустська міжрайонна державна лабораторія Держпродспоживслужби шляхом приєднання до Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.
  • Необхідно вжити всіх організаційних заходів стосовно проведення реорганізації. Начальникам  управлінь, відділів, які розташовані в містах та районах, провести перевірки  виконання службових повноважень офіційними лікарями. Акти щодо проведення  перевірки подати до Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Юлій Шимон доповів про планування  моніторингу  ветеринарних аптек на наявність незареєстрованих ветпрепаратів.

  • Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини підготовлено доручення щодо проведення моніторингу обігу у ветеринарних аптеках області незареєстрованих ветеринарних препаратів. Термін: до 30 листопада 2022р. Спеціалістам надані реєстри про перелік імунобіологічних та ветеринарних засобів засобів, що зареєстровані та знаходяться в обігу в Україні.
  • Також обумовлено план проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин шляхом ручної розкладки приманок з вакциною проти сказу. Планується охопити територію рівнин області, лісосмуг, територій навколо населених пунктів загальної площею близько 5000 кілометрів квадратних з розрахунку 25 доз вакцини на 1 км.кв. Для даних робіт будуть задіяні спеціалісти районних лікарень, управлінь а також спеціалісти лісомисливського господарства.
  • У зв’язку із оголошенням 2 неблагополучних пунктів по сказу собак с. Лозянський Міжгірського ОТГ та с. Олешник Виноградівського ОТГ наголошено на охопленні вакцинацією всіх сприйнятливих тварин у неблагополучних пунктах. Крім того, також наголошено на щотижневому плануванні та оголошенні вакцинації проти сказу у населених пунктах області.
  • Одним із актуальних питань для лікарів ветеринарної медицини є здійснення ідентифікації ВРХ, ДРХ, а також програми дотації в даних галузях, документи для участі в якій необхідно подати до 15 листопада. В зв’язку із цим збільшиться кількість звернень власників тварин з метою отримання витягів про зареєстровані тварини.

Юрій Бубряк, директор ДП « Агенції з ідентифікації тварин» проаналізував роботу ідентифікації тварин по кожному районі Закарпатської області та наголосив, що  своєчасне проведення  ідентифікації тварин  - це постійний контроль за станом здоров’я тварин та походження тваринницької продукції на всіх етапах обігу — від її виробництва до реалізації. Відмічено суттєві зрушення в рази за останні 2 місяці саме по ДРХ і ВРХ у фізичному і юридичному секторі. Сумлінно до цієї роботи поставилися Тячівський, Рахівський, Свалявський, Хустський та Іршавський райони. Відмітили, що інвентаризаційні відомості по худобі, що вибула,  вчасно здали всі райони. Наразі дані списки обробляються і інформація вноситься в Єдиний Державний Реєстр тварин.

  • Спеціалістам ветеринарної медицини рекомендовано посилити роботу щодо здійснення  роботи по ідентифікації тварин на території Закарпатської області та проводити роз’яснювальну роботу серед суб’єктів  господарської діяльності різних форм власності  щодо  проведення  ідентифікації тварин.
  • Так обговорили посилення роботи в напрямку надання платних послуг з кріплення бирок при проведенні ідентифікації ВРХ, овець, кіз, коней, племінних та товарних свиней, оскільки є реальна можливість збільшення отримання доходів спеціального фонду, що  вплине на фінансові можливості лікарень у напрямку покращення їх матеріального стану.

Директор Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Вячеслав Садварі прозвітував про результати роботи лабораторії за 9 місяців поточного року.

  • З метою державного контролю проведено 348 експертиз (12850 досліджень) з них 71 позитивна експертиза. Для проведення експортно-імпортних операцій 263 експертизи (1648 досліджень). Підприємства замовили 327 експертиз (3250 досліджень), приватні особи 16 експертиз (79 досліджень). Для моніторингу проведено 12 експертиз.
  • З метою запобігання масових харчових отруєнь у місцях надання гуманітарної допомоги та місцях, де організовано харчування переселенців, які прибувають на територію області, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області та працівниками Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється постійний моніторинг обігу харчових продуктів тваринного, рослинного походження та води.
  • У вересні 2022 року згідно плану-графіку  органом з акредитації НААУ  було проведено оцінку відповідності діяльності ВЦ ЗРДЛДПСС стосовно виконання вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 та розширення сфери акредитації а також акредитація структурних підрозділів Закарпатської РДЛДПСС – лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи м. Мукачево, Берегово, Свалява.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux