Міжнародний досвід у боротьбі з африканською чумою свиней: обговорення на 23-му засіданні Постійної групи експертів
опубліковано 19 вересня 2024 року о 14:10

Аналіз поточної епізоотичної ситуації у світі щодо африканської чуми свиней (АЧС) та обмін передовим досвідом і науковими досягненнями в боротьбі з поширенням цієї хвороби – це головна мета 23-го засідання Постійної групи експертів з африканської чуми свиней по Європі (SGE ASF23) під егідою Глобальної структури прогресивної боротьби з транскордонними хворобами тварин (GF-TADs), спільної ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) та Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (FAO), що розпочалось 18 вересня в Північній Македонії.

Українську делегацію очолив Володимир Кустуров, заступник Голови Держпродспоживслужби – Головний державний ветеринарний інспектор України, який зазначив: «Завдяки щоденній роботі лікарів ветеринарної медицини Україна вільна від низки інфекційних хвороб тварин, таких як ящур, чума великої рогатої худоби та контагіозна плевропневмонія великої рогатої худоби. Значна увага в нашій країні приділяється профілактиці та ранньому виявленню хвороб тварин. У випадку виявлення хвороби ми оперативно здійснюємо всі необхідні заходи для ліквідації спалахів, що дозволяє забезпечити стійке епізоотичне благополуччя країни в цілому. Зараз одним із пріоритетних завдань Держпродспоживслужби є зменшити ризик поширення АЧС. Стратегія деяких європейських країн показала свою ефективність у боротьбі з цією хворобою, і ми працюємо над впровадженням її ключових положень для застосування в умовах воєнного стану

Під час засідання учасники обговорили заходи транскордонної співпраці, які необхідні для боротьби з АЧС та сприяють прогресу зниження спалахів АЧС в світі, а також аспекти покращення роботи із боротьбою проти поширення цього захворювання.

Такі міжнародні заходи допомагають будувати діалог між країнами регіону, отримувати та аналізувати останню інформацію про епізоотичну ситуацію щодо АЧС в інших країнах-учасницях засідання, а також обмінюватись передовим досвідом боротьби з поширенням хвороби.

Довідково. Динаміка захворювання на африканську чуму свиней в Україні за останні роки суттєво змінилася. Станом на 1 вересня 2024 року в Україні зареєстровано 60 випадків АЧС, з яких 12 виявлено у дикій природі. У разі підтвердження спалаху АЧС під контролем Держпродспоживслужби здійснюються заходи відповідно до Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Мінагрополітики від 7 березня 2017 року №111.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux