Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галина Сабадаш та головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького районного управління Тамара Третяк спільно з представниками управління торгівлі та побутового обслуговування населення департаменту економічного розвитку Кропивницької міської ради провели нараду із керівниками агропромислових ринків, закладів громадського харчування та торгівлі міста Кропивницького.
Фахівці Держпродспоживслужби області висвітлили питання щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників сфери виготовлення та реалізації продуктів харчування.
Під час виступу Галина Сабадаш наголосила, що з 1 жовтня 2024 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 08.11.2023 № 1925 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280», який оновив вимоги до організації й проведення профілактичних медичних оглядів працівників деяких професій. Серед низки суб’єктів господарювання, зміни стосуються й ринків, підприємств продовольчої торгівлі та громадського харчування.
Насамперед у документі оновлено переліки:
Керівники або визначені відповідальні особи повинні контролювати організацію та своєчасність проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів і недопуск до роботи в разі невчасного його проходження.
Також суб’єктам господарювання, зокрема й ринків, підприємств продовольчої торгівлі та громадського харчування, варто пам’ятати, що медичні книжки мають зберігатися на робочих місцях. Також їх зобов’язані надати споживачу за його ж вимогою.
Під час наради спеціалісти торкнулися й теми профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Так, за поточний рік в Україні зареєстровано 58 спалахів ГКІ, серед них один на Кіровоградщині. Із загальної кількості спалахів 29 були пов’язані з закладами громадського харчування та торгівлі.
Причиною ж інфекційних харчових отруєнь здебільшого є їжа, заражена патогенними бактеріями. Однак зважаючи на воєнні дії російського агресора в Україні додатковими факторами, які сприяють виникненню харчових отруєнь стають руйнування систем водопостачання та очищення стічних вод, порушення при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів (наприклад, відсутність холодильників, закритих місткостей), неможливість дотримання правил особистої гігієни (відсутність води, мийних засобів, дезінфікуючих розчинів тощо).
Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз - усі ці небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до організму збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, через брудні руки і предмети побуту.
Враховуючи всі потенційні небезпеки та з метою недопущення виникнення харчових отруєнь та спалахів гострих кишкових інфекцій, зокрема й серед відвідувачів закладів продовольчої торгівлі та громадського харчування, суб’єкти господарювання зобов’язані дотримуватись вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів та законодавства у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.