Луганщина: подарунок країни-агресора - ясенева смарагдова вузькотіла златка
опубліковано 13 квітня 2023 року о 14:26

За три роки до повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, було встановлення проникнення в наші східні регіони дещо іншого інтервента. На відміну від двоногих загарбників він має шість лапок, може самостійно літати, швидко розмножується і як справжній окупант захоплює нові території знищуючи за собою надбання українського народу.

Мова йде про карантинного шкідника ясеневу смарагдову вузькотілу златку (Agrilus planipennis) яка потрапила до Луганської та Харківської областей з території Бєлгородської та Воронезької областей. Златка нещадно знищує дерева ясена пенсільванського та ясена звичайного в природніх та штучних лісах, захисних лісових смугах на землях аграрного призначення, в заповідниках і заказниках та навіть в лісопаркових зонах населених пунктів Луганщини та Харківщини.

Як більшість спеціалістів в галузі сільського та лісового господарства так і пересічні громадяни знають, що захисні лісові смуги були штучно створені в степовій зоні України для протидії вітровій ерозії ґрунтів (піщаних, пилових бур та суховіїв під час посушливого сезону), збереження родючого шару ґрунту та вологи.

Від 30 до 50 відсотків захисних лісосмуг північного сходу і сходу України складає саме ясен (звичайний, пенсільванський, техаський) який активно пошкоджує ясенева смарагдова вузькотіла златка. Від заселення дерева ясену личинками златки та до його природної загибелі може пройти 2-3 роки, не більше, залежно від щільності розташування личинок. Дорослі особини здійснюють яйцекладки на всіх деревах ясену, незалежно від віку, а личинки златки фіксуються спеціалістами на ясенах від 1-1,5см. в діаметрі (це 1-2 річні деревця) аж до сторічних дерев.

Найбільш іронічним є той факт, що межі зони розповсюдження цього інвазійного шкідника співпадають з межами окупованої території Луганської та Харківської областей в 2022-2023 роках. Вони тягнуться від державного кордону північніше Куп’янського району, на південь вздовж адміністративних меж Луганщини до міста Рубіжне по лінії бойових дій. Від Рубіжного на схід до смт. Новоайдар, а далі на північ через Старобільський район до смт. Марківка. За матеріалами Головного управління Держпродспоживслужби України в Луганській області загальна територія де було запроваджено карантинний режим в 2019 році склала 13,3 га., а у 2021 році 1000,05га. До серпня 2019 року шкідник був відсутній в Україні.

Після початку збройної агресії з 24 лютого 2022 року по теперішній час, заходи з обстеження на встановлення фітосанітарного стану території Луганської області не здійснювалися через бойові дії, окупацію області та мінну небезпеку. З цих же причин здійснення знищувальних заходів землевласниками та лісогосподарствами, проведення контролю за заходами боротьби було неможливим.

Враховуючи, що ясенева смарагдова вузькотіла златка не маючи природних ворогів в Україні, агресивно захоплює нові кормові території. Так за результатами останніх спостережень вона просувається, природним шляхом, на південний захід щороку, в радіусі від старого вогнища на 5-20 км. при умовах відсутності заходів боротьби з боку людини. У 2022 році було прогнозовано появу златки в межах Краматорського району Донецької області.

Основною проблемою є той факт, що за відсутності системних дієвих заходів і програм по знищенню ясеневої смарагдової вузькотілої златки призведе до розповсюдження цього карантинного шкідника всією територією України, де є ясени. А поява златки, тим самим до зникнення ясеневих лісів і захисних лісових смуг.

Додатково, розповсюдження златки призведе до заборони експорту деревини з України до Європейського союзу та деяких інших країн, чим буде підірвано експортний потенціал та суттєво знизяться надходження податків до бюджетів усіх рівнів.

Лише після звільнення окупованих територій, їх розмінування та отримання дозволів на безпечне здійснення фітосанітарних заходів та інтенсивних лісопатологічних обстежень, з метою уточнення меж зараженої території, із залученням спеціалістів ДСПП «Харківлісозахист» та Луганського ЛМГ буде можливим відновлення боротьби з карантинним шкідником ясеневою смарагдовою вузькотілою златкою та недопущення її розповсюдження територією України.

На малюнку зображений жук - смарагдова вузькотіла златка
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux