Контроль джерел децентралізованого водопостачання (громадських криниць) на території Чернівецької області
опубліковано 28 серпня 2024 року о 16:09

З метою попередження виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудника інфекції, Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області веде контроль та нагляд за громадськими криницями.

Приблизно половина населення Чернівецької області отримує питну воду з громадських або приватних колодязів, які є об’єктами децентралізованого водопостачання.
Обслуговування приватної криниці є обов’язком домовласника, а за громадські колодязі відповідають їх утримувачі – сільські та селищні ради об’єднаних територіальних громад.

Наразі в області нараховується 190 громадських криниць, неприватного користування , обслуговування яких здійснюють органи влади.
Протягом поточного року всі криниці обстежені.
Порушення виявлялися в 32%.

При виявлені недоліків власникам, балансоутримувачам були направлені листи з переліком рекомендацій, які необхідно здійснити для їх усунення.

Чинників, які впливають на якість колодязної води дуже багато, найнебезпечніші серед них – віруси та бактерії, хімічні агенти, які потребують ефективного знезараження колодязя та води.
Громадські криниці є також вразливими до нітратного забруднення. Джерелами нітратного забруднення може бути неправильне зберігання гною та інших відходів тваринництва або каналізація/туалет, які розташовані поблизу.
Також, типово для Буковини є те, що при вирощуванні сільськогосподарських культур вносяться добрива, пестициди та агрохімікати, які в свою чергу проникають в грунт та джерела водопостачання.

Варто відзначити, що перш ніж пити воду з громадських криниць необхідно оглянути криницю та переконатися в її цілісності та гідроізоляції стінок, а саме:

  • облаштування стінок, наявність бетонованого майданчика радіусом не менше 2 м, наявності облаштованих перехоплюючих канав, які відводять стоки від колодязя,
  • наявності кришки, яка щільно закриває оголовок або залізобетонне перекриття з люком (закритим кришкою), навісу або даху над криницею.

Також необхідно звернути увагу на її розташування. Відстань від джерел можливого забруднення (вигрібних ям та вигрібних туалетів, гноєсховищ, каналізаційних споруд та мереж, звалищ побутових відходів) має бути не менш ніж 20 м.

Не менш, як раз на рік необхідно проводити планове обстеження колодязів, поточний ремонт та очищення. Після кожного ремонту або чищення слід проводити дезінфекцію споруд і знезараження питної води та лабораторне обстеження проб питної води.
Власник колодязя повинен здійснювати лабораторний контроль безпечності та якості питної води з періодичністю, визначеною ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У тому випадку, коли вода за результатами лабораторного контролю не відповідає вимогам, використовувати її для питних потреб забороняється!
На колодязі слід вивісити інформаційну табличку “Вода для пиття непридатна”.

Пам’ятайте, безпечна та якісна вода – запорука вашого здоров’я!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux