Кіровоградщина: взаємодія землекористувачів, пасічників та органів місцевого самоврядування - передумова збереження бджіл
опубліковано 19 березня 2024 року о 11:08

З метою недопущення випадків отруєння бджіл внаслідок застосування агрохімікатів у період обробки сільськогосподарських культур у 2024 році, дотримання законодавства в частині використання пестицидів, агрохімікатів та інших засобів захисту рослин Кропивницьке районне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області ініціювало проведення циклу семінарів для пасічників та землекористувачів, фермерів, керівників сільськогосподарських підприємств. До зустрічі також долучилися представники органів місцевого самоврядування як особисто, так і в онлайн-режимі.

Головним питанням для обговорення була безпека бджіл при застосуванні засобів захисту рослин. Начальник Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області Віктор Заброда зробив огляд нормативних документів, які регламентують відносини бджолярів, громадян, фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб - суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність в сфері вирощування сільськогосподарських культур, органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади. Спікер наголосив на тому, що у кожній територіальній громаді створено постійно діючі комісії із встановлення факту отруєння бджіл.

На дотриманні вимог щодо транспортування, зберігання та застосування пестицидів, агрохімікатів, інших засобів захисту рослин суб’єктами господарювання наголосили спеціалісти Держпродспоживслужби у сферах санітарного та фітосанітарного законодавства. Фахівці у сфері ветеринарної медицини зі свого боку детально розповів про порядок реєстрації пасіки, видачі ветеринарно-санітарного паспорта, алгоритм дій пасічника, якщо сталося отруєння бджіл.

Начальник Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини Віталій Тєльний поінформував бджолярів про ветеринарно-санітарні вимоги при утриманні пасік, зокрема заходи при видачі ветеринарного паспорта пасіки, вартість послуг, послідовність проведення ветеринарно-санітарних заходів тощо.

Долучилися до обговорення фахівці Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, які пояснили порядок відбору зразків для проведення лабораторних досліджень.

Завершуючи зустрічі, спеціалісти Держпродспоживслужби наголосили, що тільки завчасне попередження бджолярів про обробіток рослин землекористувачами, фермерськими господарствами і агроформуваннями з використанням пестицидів і отрутохімікатів, чітке дотримання вимог законодавства як аграріями, так і пасічниками дозволить зберегти бджіл від отруєнь та масового падежу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux