На полицях магазинів багато видів олії: соняшникова, оливкова, гарбузова, кукурудзяна тощо. Торговельних марок ще більше. Але як впевнитись в її якості і у відповідності вмісту того, що зазначено на етикетці? Таке звернення ми отримали від споживача.
Відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператор ринку відповідає за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.
Вся необхідна інформація, зокрема, про фасовану олію має бути відображена на її етикетці відповідно до вимог статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Статтею 5 зазначеного Закону передбачено, що оператор ринку харчових продуктів, відповідальний за інформацію про харчовий продукт, зобов’язаний забезпечити наявність і точність інформації про харчовий продукт.
Для того, щоб бути впевненим у належній якості та безпечності харчових продуктів, потрібно купувати їх тільки в спеціально призначених для цього місцях. Це магазин, супермаркети, ринки тощо, які зареєстровані відповідно до статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності і якості харчових продуктів» в державному реєстрі потужностей операторів ринку, адміністратором якого є Держпродспоживслужба.
Всі суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечувати простежуваність харчових продуктів на всіх стадіях виробництва, переробки та обігу, що нормовано статтею 22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Тобто адміністрація магазину має в розпорядженні документи, які мають підтвердити його походження, а виробник – походження інгредієнтів.
Якщо у вас виникли сумніви в якості та безпечності харчового продукту, зокрема олії, що реалізується у призначених для цього місцях, а суб’єкт господарювання відмовляться вирішити це питання – ви можете оформити офіційне звернення до територіального органу Держпродспоживслужби.