Кіровоградщина: системна інформаційно-роз'яснювальна робота один із потужних важелів у профілактиці захворювань та захисту здоров'я людей
опубліковано 24 листопада 2023 року о 10:57

Просвітницька діяльність складає значний обсяг роботи у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. І для ефективного сприйняття інформації передбачає різні форми, методи донесення повідомлень, роз'яснень, нових знань до окремих категорій населення.

Так, спеціалісти Держпродспоживслужби області здійснюють контроль за дотриманням вимог чинного законодавства закладами освіти, впровадженням ними інновацій у системі організації харчування і одночасно спілкуються з працівниками закладів, надають консультації, також проводять спільні заходи. Зокрема, з керівниками, кухарями, медичними працівниками закладів освіти, представниками органів місцевого самоврядування, відділів освіти проводяться наради, семінари, круглі столи щодо впровадження реформи в системі шкільного харчування, формування культури правильного корисного харчування у дітей і батьків, здорового способу життя.

Наразі така тематика заходів є особливо актуальною під час організації харчування дітей у закладах освіти за новітніми підходами, адже розглядаються питання форми організації харчування (монопрофільне, мультипрофільне чи дабл-меню), способи та технологічні моделі організації харчування (базова, опорна кухня), режими харчування, забезпечення питного режиму в закладі, покращення стану модернізації харчоблоків, оновлення їх матеріально-технічної бази, функціонування системи безпечності харчових продуктів НАССР тощо.

Ще один формат просвітницької роботи спеціалістів Держпродспоживслужби – тематичні зустрічі з учнями, студентами та персоналом закладів освіти. Метою таких заходів є обґрунтування важливості дбайливого ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих, сприяння розумінню особистої відповідальності. При цьому використовуються наочні матеріали (слайди, листівки, пам'ятки) для кращого сприйняття і запам'ятовування інформації.

Зокрема протягом листопада цього року відділом державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького районного управління проведено серію зустрічей, бесід, лекцій з вихованцями та працівниками закладів освіти з питань профілактики грипу, коронавірусу, ГРІ та інфекційних захворювань, в тому числі вірусного гепатиту А. Присутніх ознайомлено зі шляхами передачі інфекцій, основними симптомами та заходами профілактики.

Не менш актуальними та цікавими для учасників таких заходів стали питання профілактики ботулізму та харчових отруєнь, в тому числі дикорослими грибами. Доповідачі поінформували, що найчастіше причиною виникнення ботулізму стають домашні консерви з риби чи м’яса та споживання в’ялених або копчених продуктів домашнього приготування, рідше - вироблених у промислових умовах. Також розповіли, що для зменшення ризику виникнення отруєнь необхідно: дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини; купувати продукцію в магазинах чи на офіційних ринках, де здійснюється відповідний лабораторний контроль; не споживати консерви з бомбажних банок тощо. Нагадали, що при найменшій підозрі на захворювання не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікарні.

Спеціалісти Кропивницького районного управління звернули увагу слухачів й на питання тютюнопаління та його шкідливих наслідків як для курців, так і для оточуючих людей. Було зазначено, що небезпека для здоров’я виникає не лише від куріння тютюнових виробів, а й від електронних сигарет чи кальянів. Поінформовано й про визначені громадські місця, де заборонено куріння будь-яких тютюнових виробів та відповідальність за порушення вимог законодавства.

Інформаційно-роз'яснювальна робота проводиться, в першу чергу, з тими хто її потребує і від кого залежить здоров'я дітей – батьками, вчителями, самими учнями, представниками громад та іншими з метою того, щоб люди усвідомлювали цілі, завдання і можливості реалізації необхідних вимог і потреб.

Такі заходи проводяться спеціалістами районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби області на території всіх громад Кіровоградщини.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux