Кіровоградщина: контроль за організацією харчування в закладах загальної середньої освіти - пріоритетний напрямок Держпродспоживслужби області
опубліковано 10 жовтня 2024 року о 12:28

На виконання обласної програми реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, Плану заходів з її виконання у 2024 році та з метою системного контролю за організацією харчування в закладах загальної середньої освіти, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з органами місцевого самоврядування здійснюють комісійні обстеження.

За 9 місяців поточного року перевірено організацію харчування в 341 закладі загальної середньої освіти, що складає 80,4 % від загальної кількості закладів по області.

За результатами комісійних обстежень в кожному другому закладі загальної середньої освіти (в 173) надавались керівникам органів управління освітою міських, селищних та сільських рад та керівникам закладів освіти рекомендації щодо організації харчування відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, а саме:

  • організацію харчування здійснювати з дотриманням норм харчування,
  • приготування готових страв здійснювати з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР),
  • визначати режим, спосіб та форму харчування відповідно до особливостей контингенту здобувачів освіти в закладі освіти, їх матеріально-технічного забезпечення, наявності відповідних приміщень,
  • забезпечити складання та погодження з Держпродспоживслужбою примірного чотиритижневого сезонного меню (крім випадків, коли використовується рекомендоване МОЗ примірне чотиритижневе сезонне меню) та щоденного меню-розкладу,
  • забезпечити ведення обліково-звітної документації (бракеражного журналу харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів, бракеражного журналу готових страв тощо),
  • забезпечити питний режим для здобувачів освіти,
  • організувати щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування для здобувачів освіти 1-11 (12) класів незалежно від навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання),
  • при складані примірного чотиритижневого сезонного меню та щоденних меню-розкладів враховувати особливі дієтичні потреби здобувачів освіти, сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових груп,
  • здійснювати контроль за умовами зберігання харчових продуктів у закладі освіти,
  • дотримуватись примірного чотиритижневого сезонного меню та щоденного меню-розкладу,
  • здійснювати контроль за проходженням працівниками, які виконують посадові обов’язки, що пов’язані з організацією харчування здобувачів освіти, обов’язкових профілактичних медичних оглядів відповідно до законодавства,
  • харчові продукти для приготування страв або для асортименту буфетів приймати тільки при наявності супровідних документів, що передбачено законодавством про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів,
  • приготування готових страв для їх споживання здійснювати з дотриманням послідовності та поточності технологічного процесу, рецептури, а також відповідно до норм харчування, вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів,
  • під час бракеражу готових страв проводити зняття проби медичним працівником закладу освіти та щодня залишати добові проби кожної страви раціону,
  • покращення матеріально-технічної бази харчоблоків тощо.

Спеціалісти Держпродспоживслужби області за 9 місяців поточного року розглянули 707 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти. Із них, 71 (10%) повернуто керівникам на доопрацювання. При складанні примірних чотиритижневих сезонних меню були не враховані вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а саме: виконання норм споживання по овочам, фруктам, злаковим та бобовим, рибі, птиці, яйцям, молоку та молочним продуктам, вершковому маслу, відповідність масі нетто порцій готових страв. Керівниками закладів освіти та відповідальними особами за організацію харчування 100 % були враховані зауваження та внесені зміни до меню.

Станом на 01 жовтня 2024 року всі заклади загальної середньої освіти, де організоване гаряче харчування, мають погоджені з Держпродспоживслужбою області примірні чотиритижневі сезонні меню. 27 закладів загальної середньої освіти області (Аджамська ТГ - 1, Великосеверинівська ТГ - 3, Первозванівська ТГ - 6, Соколівська ТГ - 5, Гурівська ТГ - 7, Суботцівська ТГ - 5) використовують примірне чотиритижневе сезонне меню, рекомендоване для організації одноразового харчування дітей віком від 6 до 18 років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період, яке затверджене наказом Міністерства охорони здоров’я від 08 лютого 2023 року № 243. Також всі буфети, що працюють на базі закладів загальної середньої освіти, мають погоджений асортимент.

Формою організації харчування в закладах освіти у новому навчальному році є монопрофільне харчування, що визначає один набір страв для сніданку або обіду, мультипрофільне меню, що містить кілька наборів страв і передбачає їх вибір або дабл-меню (два меню на вибір), яке організовано в 9 закладах загальної середньої освіти Кетрисанівської ТГ.

Для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення з метою попередження виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, створення безпечного і здорового освітнього середовища, зокрема в рамках здійснення контролю за організацією харчування фахівцями Держпродспоживслужби області під час комісійних обстежень проаналізовано в закладах загальної середньої освіти 357 меню-розкладів на приготування страв, у 7,0 % виявлено порушення при складані меню-розкладів. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року відмічається збільшення виявлених порушень при складані меню-розкладів в закладах загальної середньої освіти, а саме: 2023 року порушення були виявлені у 5,3 % від загальної кількості проаналізованих меню-розкладів.

До нового навчального року у 289 закладах загальної середньої освіти проведені поточні, косметичні ремонти харчоблоків, у 59 - покращилась матеріально-технічна база харчоблоків (придбано та встановлено технологічне та холодильне обладнання, виробниче устаткування).

Звертаємо увагу, що відповідно до вимог пункту 11 Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305, відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux