Кіровоградщина: фахівці обговорили стан організації харчування та питного режиму в закладах освіти Голованівського району
опубліковано 06 грудня 2023 року о 10:43

З метою дотримання санітарно-епідемічного благополуччя у закладах освіти та забезпечення організації повноцінного, якісного та безпечного харчування дітей в зимовий період року, спеціалістами відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Голованівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області проведено наради з медичними працівниками, кухарями та керівниками закладів освіти Гайворонської, Благовіщенської та Новоархангельської територіальних громад.

Зокрема основними темами під час заходів стали: особливості складання примірного чотиритижневого меню на зимовий період, організація питного режиму в закладах та інші аспекти забезпечення здоровим, якісним харчуванням вихованців закладів освіти.

Доповідачі нагадали про вимоги до складання зимового меню відповідно до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою КМУ від 24.03.2021 №305, та додатку 9 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти. Особливу увагу звернули на збільшенні продукції тваринного, рослинного походження під час приготування страв, обмеженні та забороні у використанні деяких продуктів харчування (солі, цукру, ковбасних виробів. картоплі тощо), дотриманні норм споживання основних груп харчових продуктів.

Також розповіли, що для організації харчування можна використовувати Примірне чотиритижневе сезонне меню, затверджене Міністерством охорони здоров'я України, але в разі внесення змін, меню необхідно погоджувати в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби.

Не менш важливими під час нарад були питання з організації питного режиму, тому фахівці Голованівського районного управління зазначили, що вода повинна бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий склад згідно вимог державних стандартів та санітарного законодавства. У їдальнях, на харчоблоках та в інших приміщеннях необхідно забезпечити проточну холодну та гарячу воду, передбачити резервні джерела для водопостачання під час перебоїв. Для організації питного режиму дітей необхідно використовувати негазовану фасовану воду промислового виробництва, кип'ячену воду, водопровідну воду належної якості.

Також важливо проводити лабораторний контроль щодо безпечності та якості питної води з періодичністю відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людей».

Додамо, що протягом 2023 року в Благовіщенській громаді встановлені очищувальні (фільтрувальні) пристрої на водомережі у 2 закладах дошкільної та 5 закладах загальної середньої освіти, в Гайворонській громаді у 2 закладах дошкільної та 2 закладах загальної середньої освіти, в Заваллівській громаді у 1 дошкільному та 2 загальноосвітніх закладах.

Спільна робота триває.    

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux