Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели весняні контрольні обстеження та ґрунтові розкопки з метою визначення фактичної чисельності і стану перезимівлі шкідників та відсотка їх загибелі на сільськогосподарських угіддях та інших місцях перезимівлі.
У процесі проведення ґрунтових розкопок та детального огляду були виявлені такі шкідники, як: личинки дротяників і несправжніх дротяників, гусениці озимої та листогризучих совок, імаго клопа-черепашки, личинки хлібних жуків та травневих хрущів, личинки хлібного туруна, імаго колорадського жука і піщаного мідяка тощо.
За результатами фітосанітарного моніторингу встановлено, що загибель комах-фітофагів (після перезимівлі) становить від 3% до 5%, максимум – 8%. Перезимівля шкідливих організмів пройшла задовільно: відсоток загибелі на сільськогосподарських угіддях незначний, що зумовлено переважно теплою, малосніжною зимою. Навіть складні погодні умови третьої декади лютого, коли ґрунт промерз на глибину 9-16 см, не мали суттєвого впливу на відсоток загибелі.
Виявлені шкідники перебувають у доброму та задовільному фізіологічному стані, тому за сприятливих агрокліматичних умов (теплої погоди без приморозків і зливових дощів) спроможні швидко відновити чисельність популяції. У зв’язку з цим моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин набуває важливого значення для прийняття обґрунтованого рішення щодо обсягів передбачуваних робіт із захисту рослин та збереження майбутнього врожаю.
Під час проведення розкопок було проаналізовано фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур та озимого ріпаку, а також видовий склад найпоширеніших шкідників, хвороб і бур’янів.
Узагальнені дані в подальшому використовуватимуться для складання прогнозу поширення та розвитку шкідливих організмів у весняно-літній період та методичних рекомендацій щодо захисту сільськогосподарських культур на підконтрольній території Херсонської області.
Систематичні обстеження та своєчасне проведення захисних заходів дають змогу стримувати розповсюдження шкідників і вберегти майбутні врожаї.