Харківщина: у Шевченковому під час рейду перевірили законність продажу риби на ринку
опубліковано 03 вересня 2024 року о 11:32

Спеціалісти Куп’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області 30 серпня 2024 року провели рейд на ринку смт Шевченкове, метою якого було виявлення осіб, котрі здійснюють незаконну реалізацію риби та ракоподібних, у т.ч. не дотримуються вимог ветеринарно-санітарного законодавства.

Під час рейду встановлювалась законність порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу. Крім цього, перевірено наявність товарно-транспортних накладних та експертних висновків лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку для харчових продуктів, що там реалізовувались.

Також фахівці проводили роз’яснювальну роботу та попереджали про відповідальність за порушення вимог чинного законодавства, яким забороняється продаж або скуповування риби, ікри й водних безхребетних та продуктів їх переробки без наявності документів, що підтверджують безпечність та якість.

Держпродспоживслужба наголошує, що реалізація живої риби та ракоподібних проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:

  • оператори ринку повинні працювати використовуючи санітарний одяг та мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медогляду 1 раз на рік;
  • перевозити живу рибу необхідно в спеціальних цистернах, бочках, які легко миються та дезінфікуються;
  • для продажу в межах адміністративного району кожна партія живої риби повинна супроводжуватися ветеринарною довідкою, а для реалізації в межах України – ветеринарним свідоцтвом;
  • на ринок партія риби надходить із супровідними документами (товаро-транспортними накладними та документами, що засвідчують якість та безпечність риби), після чого проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку з оформленням експертного висновку;
  • термін зберігання та реалізації живої риби за температури води в ємності +11-+15 С⁰: в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

Будьте пильними та пам’ятайте, що риба невідомого походження, яка продається на ринках без відповідних супровідних документів, може бути шкідливою та смертельно небезпечною!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux