Харківщина: підготовку до проведення кампанії з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу обговорили під час засідання ДНПК
опубліковано 04 вересня 2024 року о 14:36

За ініціативи Харківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області 30.08.2024 відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській районній державній адміністрації, під час якого розглядалось питання щодо проведення осінньої кампанії з пероральної вакцинації проти сказу диких м’ясоїдних тварин на території Харківського району.

Нагадуємо, сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи й закінчується летально.

З міркувань безпекової складової, пов’язаної з воєнним станом, вирішено здійснювати пероральну імунізацію шляхом наземного розподілу принад з вакциною протягом жовтня поточного року на визначеній комісією площі лісових та мисливських угідь, біля водоймищ, на сільськогосподарських угіддях тощо в 11 територіальних громадах Харківського району, зокрема: Нововодолізькій – 315 км2, Безлюдівській – 138,1 км2, Височанській – 63,6 км2, Люботинській – 137,7 км2, Мереф’янській – 131,7 км2, Південноміській – 55,6 км2, Пісочинській – 78,9 км2, Роганській – 78,2 км2, Солоницівській – 246,7 км2, Дергачівській – 160 км2 та Малоданилівській – 40 км2. Маршрути по розподілу принад на вказаних площах визначатимуть за участю органів місцевого самоврядування кожної територіальної громади за погодженням з ОТУВ «Харків».

Принади мають вигляд невеликих брикетів із запахом м’ясо-кісткового борошна, всередині яких знаходяться капсули з вакцинами.

Вакцина сприяє створенню імунітету, не викликає захворювання у тварин, не сприяє виділенню вакцинного вірусу зі слиною, безпечна для інших тварин, безпечна для людини та природного середовища, стабільна в польових умовах.

Досвід боротьби зі сказом у дикій фауні показує, що лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин.

У засіданні комісії взяли участь: начальник Харківського районного управління Віктор Солонський, заступник начальника Харківського районного управління Дмитро Бульба, начальник Харківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Валентин Квіт та завідувач протиепізоотичного відділу Олег Вишневський.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux