Черкащина: фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у комісійних обстеженнях закладів освіти перед початком нового навчального року
опубліковано 04 вересня 2024 року о 14:41

Фахівці Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області завершили комісійні обстеження закладів освіти територіальних громад Черкаського району щодо готовності до нового 2024-2025 навчального року.

Загалом фахівці взяли участь у 263-х комісійних обстеженнях закладів освіти. Під час цих перевірок порушення санітарних вимог були виявлені у 115 закладах, що становить 43,7% від загальної кількості. Основними видами порушень стали: недостатня кількість технологічного обладнання та столового посуду на харчоблоках не замінено зношений інвентар для обробки харчових продуктів, відсутність умов для зберігання твердих побутових відходів, а також невпорядковане зберігання прибирального інвентарю, що частково немаркований.

Особливу увагу було приділено обстеженню нових захисних укриттів для дітей та персоналу. Виявлені порушення включали відсутність прибирального інвентарю, миючих та дезінфікуючих засобів, а також відсутність маркованих контейнерів з кришками для харчових відходів. Крім того, у приміщеннях укриттів не було встановлено психрометри для вимірювання температури та відносної вологості повітря.

Керівникам закладів освіти, де були виявлені порушення вимог санітарного законодавства, направлені рекомендаційні листи щодо їх усунення.

Також перед початком навчального року проведено лабораторний контроль якості питної води. Всього було досліджено 216 проб за мікробіологічними показниками, з яких у 9 пробах (4,2%) виявлено відхилення. За санітарно-хімічними показниками досліджено 237 проб, з яких 32 (13,5%) не відповідали нормам. Для вжиття необхідних заходів щодо усунень порушень фахівцями управління надіслано листи до органів місцевого самоврядування.

У рамках підготовки до нового навчального року також було проведено 9 нарад із керівниками та працівниками закладів освіти. Основні питання обговорення включали недопущення епідускладнень, створення належних умов для перебування дітей в організованих колективах та організацію якісного і безпечного харчування. До органів влади надіслано 46 листів щодо дотримання вимог санітарного законодавства при підготовці до нового навчального року по забезпеченню навчального процесу, організації харчування, проведення періодичних медичних оглядів, тощо.

У ході комісійних обстежень було проведено 265 бесід із представниками адміністрацій та персоналом навчальних закладів, здійснено 2 виступи на радіо, опубліковано 5 статей у ЗМІ та на сайтах ОТГ, а також розповсюджено 120 пам’яток з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux