ІТ-фахівці Держпродспоживслужби опановують методики використання штучного інтелекту та протидії кіберзагрозам
опубліковано 26 жовтня 2023 року о 13:00

Заступник Голови Держпродспоживслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провів черговий онлайн-семінар для IT-фахівців територіальних органів служби.

Під час семінару було опрацьовано Закон України «Про цифровий контент та цифрові послуги», яким врегульовано питання надання цифрового контенту та/або цифрової послуги, визначені критерії відповідності цифрового контенту та/або цифрової послуги, описано права та обов’язки виконавця та споживача, а також запроваджено інститут відповідальності виконавця. Закон набуває чинності у березні 2024 року.

Сергій Захарін повідомив, що Міністерство цифрової трансформації України презентувало Дорожню карту з регулювання штучного інтелекту в Україні. В основі впровадження регулювання штучного інтелекту лежить так званий «bottom-up підхід», який передбачає рух від меншого до більшого: спочатку ми надамо бізнесу інструменти для підготовки до майбутніх вимог, а після цього буде ухвалено регуляторний акт високого рівня (закон). Підхід враховує інтереси всіх ключових стейкхолдерів і дає практичну можливість знайти баланс між інтересами бізнесу та захистом прав громадян.

В Україні запущено Єдину державну електронну систему управління галуззю рибного господарства (еРиба). Вона дає старт масштабній цифровізації сфери, яка має на меті усунути корупцію та вивести рибне господарство з тіні. Зараз в е-системі доступний перший інструмент — декларування права на промислове рибальство. Незабаром цифрова послуга буде доступна також і на порталі Дія.

За словами Сергія Захаріна, не дивлячись на вжиті заходи, рівень кіберзагроз не зменшується. У першому півріччі 2023 року Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, зареєструвала 762 кіберінциденти. Тобто у середньому ворожі хакери намагалися атакувати українські інформаційно-комунікаційні системи чотири-п’ять разів на добу. За даними Держспецзв’язку, проти України працюють щонайменше 23 російських кібертерористичних хакерських угруповань. Усі вони переслідують різні цілі, зокрема і воєнні, та атакують як державний, так і приватний сектори. Фахівцям ІТ-підрозділів запропоновано ретельно опрацювати відповідні методичні матеріали, які допоможуть підтримувати в територіальних органах належний рівень кібергігієни.

«Держпродспоживслужба та її територіальні органи вживають належних управлінських заходів для підтримки подальшого цифрового розвитку в умовах правового режиму воєнного стану. Стратегічне завдання – формування міцного каркасу електронної демократії, який дозволить громадянам та сумлінному бізнесу отримувати державні та адміністративні послуги гарантовано високої якості у цифровому форматі. Тактичне завдання – опанування новітніх цифрових інструментів, які призводять до модернізації технічних можливостей наявних інформаційних ресурсів. Слід мати увазі, що кіберпростір став повноцінним доменом проведення воєнних операцій. Ця тенденція – не книжка, не серіал, не геймерська забава, це наше повсякденне життя. Кіберпростір не має кордонів, ми це зрозуміли давно, але зараз це вже відчули наші партнери з інших країн. В умовах кібервійни одним із ключових факторів стає оперативність обміну інформацією про кіберінциденти між компетентними державними органами, між державним та приватним сектором, а також на міждержавному рівні. Водночас ми продовжуємо запроваджувати прогресивні світові та європейські підходи задля постійного практичного протистояння хакерським угрупуванням», – наголосив Сергій Захарін.

Продовжуємо будувати цифрову державу: без бюрократії, черг та корупції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux