ІТ-фахівці Держпродспоживслужби готуються до імплементації Закону України «Про цифровий контент та цифрові послуги»
опубліковано 12 жовтня 2023 року о 15:02

 Заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін провів нараду-семінар для ІТ-фахівців центрального апарату Держпродспоживслужби на тему «Закон України «Про цифровий контент та цифрові послуги»: новели нормативного регулювання».

Закон України «Про цифровий контент та цифрові послуги» регулює відносини між виконавцем та споживачем щодо надання цифрового контенту та/або цифрової послуги.

Цифрова послуга - послуга, що надає можливість споживачу створювати, обробляти, зберігати та поширювати дані у цифровій формі або отримувати доступ до таких даних, а також здійснювати будь-які інші дії з даними у цифровій формі, що були створені чи завантажені споживачем або іншими користувачами такої послуги.

Цифровий контент - дані, які створюються і надаються в цифровій формі (комп’ютерні програми, застосунки, відеофайли, аудіофайли, музичні файли, цифрові ігри та електронні книги).

Сергій Захарін зазначив, що Законом врегульовано питання надання цифрового контенту та/або цифрової послуги, визначені критерії відповідності цифрового контенту та/або цифрової послуги, описано права та обов’язки виконавця та споживача, а також запроваджено інститут відповідальності виконавця.

Виходячи з припису пункту 3 статті 19 Закону України «Про цифровий контент та цифрові послуги», державний нагляд (контроль) за додержанням цього Закону здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про захист прав споживачів, тобто Держпродспоживслужба.

Закон вже оприлюднено на порталі Верховної Ради України, він набуває чинності у березні 2024 р.

«Ми уважно вивчаємо зміни до законодавчої бази, що суттєво впливають на динаміку цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Держпродспоживслужби, її органів, підвідомчих установ та підприємств. Наша мета – розгортання мережі сучасних і зручних для громадян та сумлінного бізнесу цифрових сервисів, що є запорукою фундаментальної розбудови системи електронної демократії в нашій державі. В поточній роботі використовуються сучасні інструменти цифрових та інформаційно-комунікаційних технологій. Готуємося до проведення процедури аудиту інформаційно-комунікаційних технологій, який має включати результати аналізу наявних проблем у сфері цифровізації та застосування інформаційно-комунікаційних технологій, а також рекомендації, спрямовані на підвищення ефективності вказаної роботи», - зазначив Сергій Захарін.

Будуємо цифрову державу: без бюрократії, черг та корупції!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux