ІТ-фахівці Держпродспоживслужби готові до проведення «цифрового аудиту»
опубліковано 21 грудня 2023 року о 11:15

Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін провів черговий онлайн-семінар для IT-фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби.

Під час семінару було опрацьовано нові урядові рішення у сфері цифровізації. Зокрема, йдеться про Постанову Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2023 р. № 1317, якою затверджено Порядок використання функціональних можливостей Єдиного державного вебпорталу електронних послуг для задоволення потреб в автоматизації і цифровізації процесів, пов’язаних з виконанням посадових обов’язків, та обміну інформацією між посадовими особами та працівниками державних органів, а також Порядок формування та перевірки електронних службових посвідчень посадових осіб та працівників органів виконавчої влади і Секретаріату Кабінету Міністрів України та їх електронних копій; Постанову Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2023 року №1298, якою затверджено вимоги до форматів удосконалених електронних підписів та печаток, які використовуються для надання електронних публічних послуг, та вимоги до створення та перевірки удосконалених електронних підписів та печаток, що базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів.

Сергій Захарін зазначив, що за ініціативою та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України планується проведення аудиту інформаційно-комунікаційних технологій та ресурсів Держпродспоживслужби. IT-фахівці мають бути готові до проведення відповідних робіт, зокрема у випадку необхідності оперативно надати достовірну інформацію.

На сайті Міністерства цифрової трансформації України розміщено детальні роз’яснення про перспективні зміни в системі цифровізації у зв’язку із початком перемовин щодо втупу України до ЄС. Ці зміни торкатимуться також цифрового розвитку сфер безпечності харчових продуктів, вирощування та переробки сільськогосподарської сировини, організації ветеринарної медицини, фітосанітарної справи тощо.

Крім того, Департамент захисту критичної інфраструктури Адміністрації Держспецзвʼязку підготував «Щорічну оцінку ризиків і загроз критичній інфраструктурі національного рівня». ІТ-фахівцям Держпродспоживслужби рекомендовано ознайомитися з цим документом.

Сергій Захарін також повідомив, що Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, виявила факт розсилання групою UAC-0050 небезпечних електронних листів начебто від імені державних органів України. На електронні пошти службовців приходили листи з тематикою, яка стосувалася «судових претензій» та «заборгованості» та додатками у вигляді вкладених RAR-архівів, захищених паролем. CERT-UA вживає необхідних заходів для локалізації та протидії кібератакі. Фахівці урядової команди реагування вкотре рекомендують фільтрувати на рівні поштових шлюзів електронні листи з додатками, що захищені паролями (як архіви, так і документи).

Керівник сектору з питань захисту інформації Вікторія Сідляренко оголосила про результати реалізації заходів у сфері кібербезпеки, у тому числі щодо профілактики порушень роботи інформаційних систем.

«Держпродспоживслужба та її територіальні органи продовжують виконувати завдання щодо цифровізації ключових управлінських процесів. Наразі наші фахівці залучені до реалізації відповідних цифрових програм та проектів, які здійснюються у тому числі із залученням міжнародних партнерів. Вимога: побудувати систему, яка уможливить надання громадянам та сумлінному бізнесу адміністративних послуг гарантовано високої якості. Це досягається, зокрема, шляхом усунення людського фактора, а також завдяки дебюрократизації. Окрім того, опрацьовуються пропозиції щодо об’єднання окремих реєстрів, що дозволить спростити їхнє адміністрування», – наголосив Сергій Захарін.

Продовжуємо будувати цифрову державу: без бюрократії, черг та корупції.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux