В Україні завершено цьогорічну кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу
опубліковано 21 грудня 2023 року о 10:08

Сказ - особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Одним із методів профілактики сказу серед тварин є проведення щорічної вакцинації. Для профілактики сказу серед диких м’ясоїдних, що є основними розповсюджувачами збудника сказу в природі, є проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин від сказу. Саме шляхом пероральної імунізації у багатьох країнах Європи вдалося повністю позбутися цього захворювання.

Держпродспоживслужбою в рамках виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб в Україні на 2023 рік, організовано і проведено кампанію з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин на території 19 областей на площі 118710,816 кв. км.

3427,726 тис. доз вакцини були розповсюджені робочими групами шляхом наземного розподілу принад з вакциною на узліссях, узбіччі доріг, сільськогосподарських угідь, на території лісових масивів та мисливських угідь. До складу робочих груп увійшли спеціалісти ветеринарної медицини, лісівники, мисливці, тощо.

Слід зазначити, що проведення зазначеної кампанії було можливе лише за умови наземного розподілу принад через заборону використання повітряного простору внаслідок введення воєнного стану на території України відповідно до Закону України від 24.02.2022 № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», що, в свою чергу, мало ряд особливостей проведення, зокрема, отримання погодження від обласних військових адміністрацій.

Кампанія з пероральної імунізації знайшла позитивний відгук та підтримку серед населення, органів місцевого самоврядування та користувачів мисливських угідь в регіонах, де проходила кампанія, оскільки регуляція чисельності популяції червоної лисиці, яка є основним резервуаром збудника сказу, у зв’язку з воєнним станом не проводилась.

Довідково. Приманка з вакциною безпечна для людей і тварин, має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясокісткового борошна, всередині містить желеподібну капсулу з вакциною проти сказу. Після вживання твариною поживної принади з вакциною на 21 день у неї формується імунітет до збудника сказу, який триває мінімум 1 рік.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux