Інспектори Держпродспоживслужби удосконалюють навички у сфері органічного виробництва та обігу за підтримки Швейцарії
опубліковано 07 жовтня 2024 року о 14:25

На початку жовтня 2024 року дві групи інспекторів Держпродспоживслужби, які представляють територіальні органи служби різних областей України та м. Києва, взяли участь у дводенному семінарі «Пілотна перевірка стосовно дотримання операторами вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» на базі органічних виробництв Житомирської області.

Цей захід було організовано на запит Держпродспоживслужби та Мінагрополітики у партнерстві з органом сертифікації «Органік Стандарт» за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

Органічний бізнес та держава працюють разом для гарантії споживачам високої якості органічної продукції та виконання усіх вимог органічного законодавства України, що є головним фундаментом для повного впровадження органічного законодавства та подальшого розвитку органічного сектору в Україні.

Перший заступник Голови Держпродспоживслужби Олег Осіян особисто відвідав семінар, поспілкувався з органічними виробниками, державними інспекторами, представниками органу сертифікації та вручив сертифікати учасникам, зазначивши важливість підвищення кваліфікації інспекторів для забезпечення високих стандартів державного контролю в органічному виробництві.

24 інспектори Держпродспоживслужби успішно завершили імітаційну перевірку, зосереджену на практичних аспектах контролю органічного виробництва, а саме:

  • перевірили документацію під час тренувальної перевірки виробничих потужностей підприємств на основі затвердженого акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) стосовно додержання операторами вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції,
  • провели підсумкові обговорення результатів перевірки.

Одним із учасників семінару були провідні експерти органу сертифікації «Органік Стандарт» — Іван Гавран та Руслан Білик, а також Юрій Оглашенний, головний експерт органічного компоненту швейцарсько-української програми QFTP.

Довідково. Держпродспоживслужба є бенефіціаром швейцарсько-української програми QFTP. В межах співпраці було визначено пріоритетом розвиток компетенцій фахівців Держпродспоживслужби для реалізації її повноважень як центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а саме здійснення державного контролю (нагляду) за дотриманням операторами та органами сертифікації законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Ще важливим напрямом співпраці є сприяння підвищенню рівня обізнаності про органічні продукти серед споживачів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux