На Полтавщині розпочалася осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу
опубліковано 07 жовтня 2024 року о 15:02

З сьогоднішнього дня – 07 жовтня – фахівці Головного управління Держпродспоживслужби Полтавщини розпочали пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин проти небезпечного захворювання – сказу. Осіннє розкладання брикетів з вакциною триватиме два тижні.

Захід здійснюватиметься відповідно до Плану протиепізоотичних міроприємств основних інфекційних і паразитарних захворювань у Полтавській  області на 2024 рік на виконання рішень Державної надзвичайної протиепідемічної комісії при Кабінеті Міністрів України № 1 від 13.03.2024 та Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Полтавській обласній військовій адміністрації № 4 від 27.08.2024.

Враховуючи введення воєнного стану в Україні, осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти небезпечного інфекційного захворювання в області проводитиметься методом наземного розподілу принад робочими бригадами, створеними при кожній територіальній громаді.

Під час осінньої кампанії заплановано обробити понад 20,7 тис. км. кв. площі території Полтавської області. При цьому будуть застосовуватись спеціальні приманки із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, які безпечні для людей та інших тварин.

Заплановано розповсюдити понад 518, 230 тис. доз приманок. Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку, що м’ясокістковим борошном. Усередині – капсула з вакциною проти сказу «Орісвак» українського виробництва ТОВ «Укрветпромпостач» м. Бровари. Принади з вакциною будуть розкладатися на узліссях, обабіч доріг і с/г угідь, в лісах – на перехрестях доріг на території вирубок. Вакцина сприяє створенню імунітету, не викликає захворювання у молодих тварин, не сприяє виділенню вакцинного вірусу зі слиною, безпечна для інших тварин, не несе загрози для  людини та природного середовища, стабільна в польових умовах.

Про вакцину розповідає Ірина Натягла, заступниця начальника відділу організації протиепізоотичноі роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

 

Через місяць після проведення пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин на території, де розкладалася вакцина, буде проведено добування лисиць з метою визначення ефективності проведеної кампанії з імунізації диких м’ясоїдних тварин.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux