Інформація щодо запровадження карантинного режиму стан станом на 05.09.2016
опубліковано 06 вересня 2016 року о 18:40

За результатами проведення фітосанітарного моніторингу були запроваджені карантинні режими в зв’язку з виявленими карантинними організмами.

Карантинний режим запроваджено щодо західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera le Conte) в Хмельницькій області, Городоцькому районі, с. Варівці (Варовецька сільська рада) на площі 100 га. Розпорядження Городоцької РДА від 05.08.2016 р. № 594/2016-р.

Фітосанітарні заходи : поля кукурудзи, на яких виявлено первинні осередки шкідника, переорюють після збирання врожаю і в наступному році засівають іншими культурами. На цих полях забороняється висівати кукурудзу протягом трьох років. Найбільш ефективним способом боротьби з D. v. virgifera є застосування сівозміни, яка включає зернові, крім кукурудзи, багаторічні трави, конюшину, люцерну. З зараженої зони забороняється вивезення рослин і продукції рослинного походження без карантинних сертифікатів.

Карантинний режим запроваджено стосовно американського білого метелика – (Hyphantria cunea Drury) у Житомирській області, Андрушівському районі, м. Андрушівка на площі 0,25 га. Розпорядження Андрушівської РДА від 01.09.2016 р. № 359.

Фітосанітарні заходи: виявлені гнізда, а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Землевласникам необхідно регулярно обстежувати дерева, ретельно оглядаючи їх крону, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з'являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник. З зараженої зони забороняється вивезення рослин і продукції рослинного походження без карантинних сертифікатів.

Карантинний режим запроваджено щодо бактеріального в’янення (вілту) кукурудзи (Erwinia (Pantoea) stewartii (Smith) Dye):

в Івано-Франківській області, Городенківському районі, в урочищі «Залісся» (Далешівська сільська рада) на площі 38 га (Розпорядження Городенківської РДА від 18.08.2016 № 251);

в Житомирській області, Чуднівському районі, селах Тютюнники, П‘ятка, Дубище та Михайленки на загальній площі 835,09 га. Розпорядження Чуднівської РДА від 30.08.2016 р. № 441.

Фітосанітарні заходи: проведення збору урожаю в максимально стислі ка, під контролем державних фітосанітарних інспекторів; знищення післяжнивних решток; ретельна очистка зернозбиральної техніки; окреме складування зерна, зібраного з заражених полів, заборона його використання в якості насіння; дотримання агротехніки вирощування, сівозміни, обробка насіннєвого матеріалу препаратами згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні, систематичне обстеження земельних угідь протягом вегетації; та заборона вивезення і реалізація об’єктів регулювання з карантинної зони без карантинних сертифікатів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux