Відповідно до оперативних повідомлень за 10 місяців 2022 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 53 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 489 осіб, з них 203 дитини (41,5%). Це значно менше ніж за аналогічний період 2021 року, коли працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 72 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 917 осіб, з них 675 дітей (73,6%).
Серед усіх спалахів після початку введення воєнного стану зареєстровано 46 спалахів, внаслідок яких постраждало 436 осіб, з них 168 дітей (38,5 %).
Всього спалахи зареєстровано на території наступних областей (другою цифрою зазначено кількість спалахів після введення воєнного стану): у Львівській області – 17/16, Дніпропетровській - 6/6, Київський та Одеській – 6/5, Запорізькій – 3/2, Івано-Франківській та Тернопільській – 2/2, Полтавській, Черкаській та Чернівецькій – 2/1, Закарпатській, Кіровоградській, Сумській, Хмельницькій областях та у м. Києві – 1/1.
Серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення наступний: 19 спалахів зареєстровано у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, 10 – у закладах громадського харчування, 8 - у закладах освіти, 13 - у побуті, по 1 спалаху пов’язано з харчоблоком територіальної оборони, промислового підприємства та установи виконання покарань.
Передача збудників інфекції в 2022 році відбувалася: харчовим шляхом - 34 спалахи, контактно - побутовим шляхом - 13, при 3 - фактори та шляхи інфікування не встановлено, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, триває розслідування 2 спалахів.
За оперативними даними у поточному році 12 спалахів викликано вірусами (рота -, норовирусами), 15 - сальмонелами, 16 - іншими бактеріальними збудниками, 1 – шигелами, 1 – хворі не обстежувалися, 7 – збудника не встановлено, тривають дослідження – при 1 спалаху.
Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби за 10 місяців 2022 року взяли участь у розслідування 60 випадів ботулізму з 66 постраждалим, серед яких 2 хворих померло. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення та риби - тараньки придбаної з рук в місці стихійної торгівлі.
Серед всіх випадків ботулізму після початку введення воєнного стану зареєстровано 56 випадків, з 61 постраждалим, 2 хворих померло.
За 10 місяців 2021 року було взято участь у розслідуванні 62 випадків захворювання на ботулізм з 66 постраждалими, серед яких померло 9 хворих.
За результатами розслідування випадків ботулізму у 2022 році встановлено, що 27 випадків з 32 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 20 випадків з 23 постраждалими, овочеві консерви - 5 випадків з 6 постраждалими та рибні – 2 випадки з 3 постраждалими), 1 випадок з 1 постраждалим пов’язаний із вживанням м’ясної консерви невстановленого виробника, 21 випадок (22 постраждалих) пов’язані із в’яленою, жареною рибою (серед яких 16 випадків з 17 постраждалими – домашнього виготовлення, 4 – придбано в місцях стихійної торгівлі, 1 – невідомого походження). У 11 випадках за попередніми даними захворювання ймовірно пов’язано з продукцією промислового виробництва (9 – рибна продукція, 2 – м’ясна), серед яких у 7 випадках виробника не встановлено, у тому числі за 2 випадками проведення протиепідемічних заходів триває.
З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань та вжили відповідні заходи реагування.
З початку 2022 року керівникам об’єктів надано 54 приписи та розпорядження щодо усунення встановлених порушень, у 5 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, вилучено з реалізації 367,377 кг та 5,5 л небезпечної продукції та 150 шт. яєць, складено 18 протоколів про адміністративні правопорушення на суму – 173 400 грн., відсторонено від роботи 59 працівників. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 229 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 107 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 39 - керівникам об’єктів, 83 - до територіальних підрозділів Національної поліції України та прокуратури, якими порушено 9 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби у зв’язку із виникненням спалахів було ініційовано проведення 5 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень та 9 нарад в місцевих органах виконавчої влади.