В Запорізькій області Держпродспоживслужба продовжує запобігати необґрунтованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість
опубліковано 02 листопада 2022 року о 16:29

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області з метою запобігання необґрунтованому зростанню цін в країні в умовах воєнного стану продовжує здійснювати постійний контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 223.

Так, протягом жовтня 2022 року фахівці Головного управління здійснили 591 цінове спостереження в супермаркетах, невеликих крамницях та на автозаправних станціях, під час яких із суб’єктами господарювання також проводилась роз’яснювальна робота щодо обов'язковості дотримання вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін на визначені товари.

У ході спостережень виявлено 22 випадки встановлення суб’єктами господарювання-фізичними особами-підприємцями роздрібних цін на окремі продовольчі товари, які мають істотну соціальну значущість (хліб житньо-пшеничний, батон, молоко пастеризоване жирністю 2,5% у плівці та олію соняшникову рафіновану), із завищеними рівнями торговельних надбавок (від 11 % до 33 %), що є порушенням п. 4112 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236. За результатами роз’яснювальної роботи, проведеної з цими суб’єктами господарювання, ціни на вищезазначені товари знижено до економічно обґрунтованого рівня.

Звертаємо увагу на те, що на сьогодні суб’єкти господарювання мають дотримуватись діючих норм законодавства щодо державного регулювання цін, а саме:

  • граничного рівня торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10 % при встановленні цін на такі продовольчі товари, як: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої), батон, олія соняшникова рафінована, відповідно до пункту 4112 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236;
  • декларування зміни роздрібних цін на товари, шо мають істотну соціальну значущість, у разі їх підвищення на 5% і більше, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341.

За порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін чинним законодавством передбачена відповідальність відповідно до статті 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення» та ст.1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Закликаємо суб’єктів господарювання не допускати необґрунтованого підвищення цін на товари, що мають соціальну значущість для населення!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux