Інформація щодо державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання станом на 15.04.2021 року
опубліковано 16 квітня 2021 року о 13:40

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 Держпродспоживслужбою посилено державний  санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів країни. 

Держпродспоживслужбою спільно з місцевими органами виконавчої влади та за участю органів місцевого самоврядування у поточному році здійснюються  перевірки об’єктів систем водопостачання щодо дотримання ними вимог протиепідемічних заходів, зокрема стосовно дотримання режиму охорони господарської діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання, правил експлуатації систем питного водопостачання, встановлених режимів їх роботи, правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення потреб споживачів у питній воді,  контролю за якістю питної води, вимог законодавства щодо здійснення виробничого контролю за якістю та безпечністю питної води на об’єктах водопостачання тощо.

Працівниками територіальних органів Держпродспоживслужби  активно проводиться робота із органами місцевої влади та власниками систем централізованого водопостачання, водовідведення щодо організації комісійних перевірок, посилення виробничого лабораторного контролю за якістю питної води, якістю очистки стічних вод, забезпечення необхідного запасу реагентів, засобів знезараження тощо.

За інформацією територіальних органів станом на 15 квітня 2021 року під наглядом Держпродспоживслужби знаходиться 63517  об’єктів водопостачання, у тому числі 10308 об’єктів централізованого і 53209 об’єктів нецентралізованого водопостачання, та 1975 об’єктів водовідведення.

Станом на 15 квітня 2021 року здійснено 2652 комісійних перевірок об’єктів водопостачання, зокрема 877 об’єктів централізованого та 1771 об’єктів нецентралізованого водопостачання. 

Під час здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства із перевірених об’єктів водопостачання порушення встановлено на 1125 (42%) об’єктах, у тому числі на 490 (60%) об’єктах централізованого водопостачання та 634 (36%) об’єктах нецентралізованого водопостачання.

За результатами перевірок на 85 об’єктах водовідведення, порушення встановлено на 36 (42 %).

Відповідно до укладених договорів здійснюється відбір та дослідження проб води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Станом на 15 квітня 2021 року досліджено 6550 проб питної води централізованого водопостачання, у тому числі за результатами відомчого контролю, не відповідало гігієнічним нормативам 161 проб (2,5%). Досліджено за мікробіологічними показниками - 1368 проб, відхилення склало 1,8 %, та санітарно-хімічними показниками - 5247 проб, відхилення від гігієнічних норм склало 2,7 %.

Із джерел нецентралізованого водопостачання досліджено 474 проб води питної, відхилення встановлено у 88 пробі (18%), зокрема за санітарно-хімічними показниками не відповідало 21% проб, за мікробіологічними показниками – 16 %.

За результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) на підставі встановлених порушень санітарного законодавства територіальними органами Держпродспоживслужби ініційовано 112 засідань комісій ТЕБ та НС, направлено 321 приписів, пропозицій, рекомендаційних листів тощо, накладено 57 штрафи на суму 73311 грн.

За результатами обстеження фахівцями Держпродспоживслужби у Харківській області до правоохоронних органів передано одну справу.

 Основні порушення на об’єктах централізованого водопостачання є такі: порушення облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин; зношеність обладнання та мереж; відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу; не проводиться профілактична промивка та дезінфекція водопровідних споруд; відсутні паспорти радіаційної безпеки на артезіанські свердловини; порушується періодичності проходження медичних оглядів персоналом та проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води; відсутність засобів індивідуального захисту у працівників водоочисних споруд тощо.

        На переважній більшості об’єктів нецентралізованого водопостачання не проводиться щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний контроль безпечності та якості питної води, відсутні санітарні паспорти, не визначений балансоутримувач.

Для усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на адресу органів місцевого самоврядування, балансоутримувачам направляються пропозиції щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів нецентралізованого питного водопостачання до нормативних вимог.

Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів. Робота в даному напрямку продовжується.


Так, за інформацією Головного управління Держпродспоживслужби                  у Вінницькій області за звітний тиждень проведено 2 комісійні перевірки, в тому числі, 1 об’єкт централізованого водопостачання та 1 об’єкт нецентралізованого водопостачання. В ході перевірок вказаних об’єктів порушень не виявлено.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області  за звітний тиждень проведено обстеження 1 об’єкта централізованого водопостачання – водопровід с. Суходоли КП «Зарічанське ВУЖКГ»,                          с. Ворокомле, Камінь-Каширська територіальна громада, Камінь-Каширський район. За результатами здійснених заходів порушень вимог санітарного законодавства не встановлено.

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Донецькій області  за звітний тиждень була проведена перевірка ПРАТ «Курдюмівський завод кислототривких виробів» щодо виконанню припису.

При проведенні заходу державного нагляду (контролю) підприємства, що здійснює питне водопостачання на власні потреби, смт Курдюмівка та                                      с. Зеленопілля, встановлено, що припис, строк виконання якого настав, виконано. За результатами лабораторного контролю проб води встановлено перевищення за показником загальної жорсткості у 5 пробах, у зв’язку з чим адміністрації підприємства направлено листа щодо необхідності прийняття заходів щодо приведення показника загальної жорсткості води свердловини до нормативних значень.

Протягом звітного тижня працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області в складі комісій проводили обстеження об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, пунктів розливу питної води, об’єктів водовідведення.  

Так, були обстежені Новодорогинський сільський водопровід КП «Комунальник» Народицької селищної ради та сільський водопровід МП «Білком» смт Біла Криниця Радомишльського району.

Порушення вимог санітарного законодавства виявлені щодо організації та облаштування зони санітарної охорони суворого режиму артсвердловин, відсутності знезаражуючих установок, неефективності роботи станції знезалізнення води, відсутності відомчого лабораторного контролю якості питної води тощо.

Також, працівники Головного управління були залучені до перевірок 6 пунктів розливу питної води: КП «Джерело», КП «Романівське» та 4 пункти розливу питної води в м. Бердичеві. Порушень вимог санітарного законодавства не виявлено.

За результатами комісійних перевірок 2 об’єктів нецентралізованого водопостачання, встановлено, що 2 громадські криниці утримуються в незадовільному санітарно-технічному стані, порушуються вимоги щодо їх облаштування та утримання, не проводиться механічне очищення та дезінфекція.

За результатами проведених комісійних обстежень об’єктів водопостачання спеціалістами територіальних управлінь надані пропозиції в комісійних актах та направлені приписи на адресу керівників підприємств, селищного голови щодо усунення порушень вимог санітарного законодавства.

Також, проведено плановий захід державного нагляду КП «Фаянсовик» (Баранівський район, смт Камяний Брід, вул. Лесі Українки, 22).  Були обстежені комунальний водопровод та очисні споруди каналізації. При обстеженні водопроводу зафіксовані порушення у відсутності знезаражуючих установок, станції знезалізнення питної води, проведення профілактичної дезінфекції водопровідних мереж та споруд, проходження періодичного медичного огляду персоналом, облікової документації щодо виявлених поривів на водогінних мережах. При обстеженні очисних споруд каналізації встановлено, що не проводиться механічне очищення господарсько-побутових стічних вод та їх знезараження. За виявлені порушення вимог санітарного законодавства складено протокол про адміністративне правопорушення на керівника підприємства та направлено припис на його адресу щодо усунення виявлених недоліків.

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Закарпатській області проведено 2 комісійні перевірки об’єктів нецентралізованого водопостачання і 1 об’єкту водовідведення. Зокрема: бстежено джерело водопостачання та локальний водопровід Буківської ЗОШ І-Ш ст. (с.Букове Виноградівського району), джерело водопостачання - шахтний колодязь та локальні очисні споруди закладу дошкільної освіти села В. Геєвці, Ужгородського району. Порушення в ході перевірки не виявлені.  

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Запорізькій області комісійно перевірено 4 об’єкти нецентралізованого водопостачання Новомиколаївської об’єднаної територіальної громади.

За результатами перевірок встановлено, що громадські колодязі в   смт Новомиколаївка не мають санітарних паспортів, не проводиться щорічне планове обстеження, поточний ремонт, чищення, щорічна дезінфекція.

Результати лабораторних досліджень, які проведені ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» свідчать про незадовільну якість води за мікробіологічними показниками.

На відповідальну особу за встановлені порушення складений протокол про адміністративне правопорушення.

За результатами проведених заходів надані пропозиції щодо усунення виявлених порушень, поінформовані органи місцевого самоврядування.

На території Кіровоградської області за поточний тиждень обстежено 8 об’єктів централізованого водопостачання (на всіх об’єктах виявлено порушення)   та 20 об’єктів нецентралізованого водопостачання, на 12 з яких виявлено порушення.

З метою усунення порушень на балансоутримувачів направлено 9 рекомендаційних листів, приписів.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Луганській області за звітний тиждень проведено 7 комісійних перевірок та 1 позаплановий захід державного нагляду (контролю) об’єктів централізованого водопостачання, порушення встановлено на 5 об’єктах.

Зокрема проведено комісійні перевірки ВП «Станично-Луганський департамент» КП «Попаснянський районний водоканал» (водозабор № 2), ЛКСП «Лисичанськводоканал», об’єктів водопостачання Чмирівської сільської ради, а саме: водогонів сіл Вишневе, Оріхове, Новоомелькове, водогону «Батьківщина 2020» (Білокуракинський район, с. Просторе), у зв’язку з відкриттям додаткової потужності з громадського харчування, було проведено комісійне обстеження водозабірних споруд централізованого водопостачання с. Курячівка Марківської ОТГ. Також, було здійснено позаплановий захід державного нагляду систем водопостачання та водовідведення Комунального підприємства «Комунальник» Білогорівської селищної ради Попаснянського району Луганської області.

За результатами перевірки на директора КП «Комунальник» накладено штраф та надано припис, керівнику Марківської територіальної громади та голові Чмирівської сільської ради направлено листи щодо усунення виявлених недоліків.

 Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області проведено комісійні  обстеження та встановлено порушення на КП «Старосамбірське МВКГ» м. Старий Самбір (недотримання основних вимог експлуатації зон санітарної охорони,  виробничий контроль безпечності та якості води перед надходженням у водопровідну мережу проводиться не у повному обсязі, відсутній технологічний регламент з описом технологічного процесу виробництва питної води)  та  КП «ВКГ м. Хирів» (недотримання основних вимог експлуатації зон санітарної охорони, виробничий контроль безпечності та якості води перед надходженням у водопровідну мережу проводиться не у повному обсязі).

Суб’єкту господарювання скеровано припис та скеровано пропозиції органам місцевого самоврядування щодо усунення порушень для забезпечення подачі населенню води гарантованої якості.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за звітний тиждень проведено 8 перевірок об’єктів водопостачання, з них централізованого – 4, нецентралізованого – 4. Порушення встановлено на 3 об’єктах централізованого водопостачання та на 3 об’єктах нецентралізованого. Власникам джерел питного водопостачання надано 3 приписи та пропозиції щодо усунення встановлених порушень.

Великобагачанським управлінням Головного управління проведено перевірку локального водопроводу Кротівщинського ЗНЗ І-ІІІ ст.

За результатами перевірки встановлено, що перший пояс зони санітарної охорони навколо свердловини не огороджений, територія не спланована.

Також, за результатами перевірки встановлено порушення щодо  утримання шахтних колодязів у с. Кротівщина.

За результатами перевірок відповідальним особам надано припис та пропозиції.

За звітний тиждень працівниками Головного управління Держпродспоживслужби  в Рівненській області здійснено перевірку 1 об’єкта централізованого водопостачання, на якому встановлені порушення вимог санітарного законодавства. За результатами перевірки на відповідальну особу складено протокол про порушення санітарних норм.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області протягом  02 – 08 квітня 2021 року у проведений плановий захід державного  нагляду на комунальному підприємстві Путивльської міської ради «Путивльміськводоканал» Конотопського району. Під час здійснення планового заходу державного нагляду виявлені такі порушення санітарного законодавства у сфері питного водопостачання: водорозбірні вуличні колонки утримуються в незадовільному санітарному стані, не облаштовані водостоками, відмостками; оглядові колодязі залиті водою, люки зруйновані. За результатами перевірки наданий припис щодо негайного усунення порушень, до директора КП «Путивльміськводоканал» застосований захід адміністративного впливу.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Тернопільській області за звітний тиждень проведено планові заходи державного нагляду (контролю) двох об’єктів централізованого водопостачання: ДКП «Тернопільводоканал» (порушень вимог санітарного законодавства не виявлено) та КП «Комун-сервіс» м. Шумськ, під час якого виявлено наступні порушення: відсутні паспорти на водні об’єкти, які є джерелом питного водопостачання, робочі програми виробничого контролю питної води, графіки відбору проб води для проведення лабораторних досліджень відсутні. За встановлені порушення на керівника підприємства було складено протокол про адміністративне правопорушення.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Харківській області спільно з представниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування здійснено комісійні перевірки 11 об’єктів централізованого водопостачання, 65 об’єктів нецентралізованого водопостачання та 3 об’єктів водовідведення.

Порушення виявлені на 6 об’єктах централізованого водопостачання, 22 об’єктах децентралізованого водопостачання та на 1 об’єкті водовідведення. З метою забезпечення усунення виявлених порушень винесено 7 приписів.

В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах централізованого водопостачання виявлені наступні порушення: відсутність технологічного регламенту, який пройшов державну санітарно-епідеміологічну експертизу та отримав позитивний висновок (Близнюківське КП «Комунальник» Близнюківської селищної ради, Первомайське КП «Тепломережі» Первомайської міської ради,  КП «Богодухіввода» Богодухівської міської ради; не виконане огородження зони суворого режиму навколо свердловини (Первомайське КП «Тепломережі» Первомайської міської ради); недотримання водоохоронного режиму в зонах санітарної охорони джерел питного водопостачання (КП «Комуненерго» Циркунівської сільської ради Харківського району); не розроблений та не погоджений у встановленому порядку проект зон санітарної охорони джерел питного водопостачання населення (КП «Комуненерго» Циркунівської сільської ради Харківського району); недотримання кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води (Близнюківське КП «Комунальник» Близнюківської селищної ради; Первомайське КП «Тепломережі» Первомайської міської ради).

В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах децентралізованого водопостачання виявлені наступні порушення:  недотримання кратності та обсягів проведення лабораторного контролю якості питної води, не забезпечено проведення щорічного планового обстеження громадських колодязів, їх чищення та профілактичної дезінфекції, не оформлені санітарні паспорти.

В ході здійснення комісійних перевірок на об’єктах водовідведення виявлені наступні порушення: - не здійснюється контроль за дотриманням концентрацій та рівнів шкідливих факторів на зовнішній межі санітарно-захисної зони, зверненої до житлової забудови (очисні споруди КП «Богодухіввода» Богодухівської міської ради).

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом звітного тижня спільно з органами місцевого самоврядування проведено 17 обстежень об’єктів питного водопостачання в населених пунктах Голопристанської, Горностаївської, Нижньосірогозької ОТГ та м. Херсон. Порушення встановлено на 9 об’єктах.

За результатами обстежень керівникам підприємств надано пропозиції про усунення виявлених порушень.

Працівниками Держпродспоживслужби в Хмельницькій області   за звітний тиждень обстежено 81 об’єкт (4 централізованого та 77 нецентралізованого водопостачання), на 29 з них виявлені порушення санітарного законодавства (3 централізованого та 26 нецентралізованого водопостачання).

Основні порушення на джерелах нецентралізованого водопостачання: частина колодязів громадського користування потребує ремонту або оновлення конструкції наземної частини, на значній кількості обстежених об’єктів несвоєчасно та не в повній мірі проводиться дезінфекція та очистка, на більшість із перевірених колодязів громадського користування відсутні санітарні паспорти, графіки дослідження питної води за видом контролю та переліком показників, періодичністю, місцями (точками) відбору, не проводиться періодичний виробничий контроль безпечності та якості питної води.

Балансоутримувачам об’єктів централізованого водопостачання надано 3 приписи із пропозиціями щодо вжиття заходів реагування та доведення об’єктів централізованого питного водопостачання до нормативних вимог. Виконання приписів взято на контроль. Направлено 2 інформаційних листа в органи місцевого самоврядування.

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області взяли участь у 4 перевірках об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, порушення санітарних норм та правил виявлені на 3 з них (сільський водогін Богуславецької сільської ради Золотоніського району, КП «ВодГео» міста Сміла,  – не проведений медичний огляд працівників, безпосередньо причетних до водопостачання, збору та очистки стічних вод, не проведено поточний ремонт виробничих приміщень, громадська криниця виконавчого комітету Розсішської сільської ради Уманського району).

За результатами перевірок сільським головам та керівнику комунального підприємства «ВодГео» міста Сміла направлено 3 приписи щодо усунення виявлених порушень.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у звітному тижні проведено 23 моніторингових обстежень джерел нецентралізованого водопостачання (у Сокирянському районі – 21, у Хотинському районі – 2).

Під час обстежень об’єктів нецентралізованого водопостачання порушень, в частині облаштування громадських криниць, не встановлено. Відсоток оформлення санітарних паспортів на джерела водопостачання становить 100.

Працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області взято участь у комісійних перевірках 3 об’єктів централізованого водопостачання (водогін Сосницького КЖУ с. Бутівка, водогін СТОВ «Десна» с. Боромики, водогін ім. Войкова смт Михайло-Коцюбинське Чернігівського району).

При проведенні перевірок порушення санітарного законодавства виявлено на 1 об’єкті Сосницького КЖУ с. Бутівка (оголовок свердловини накритий дерев’яною кришкою, яка ненадійно захищає свердловину від доступу сторонніх осіб, огорожа відсутня, територія заросла чагарником).

Для вирішення даних питань місцевому органу виконавчої влади надані матеріали з висвітленням встановлених порушень для вжиття заходів реагування.

Крім того, проведено комісійні перевірки 7 об’єктів нецентралізованого водопостачання (артсвердловина Дігтярівського професійного аграрного ліцею Чернігівської області, смт Дігтярі, вул. Центральна, 1; 2 артсвердловини Ічнянського УЖКГ, м. Ічня, вул. Жадьківська, 77а; 4 колодязі громадського користування с. Боромики Киселівської об’єднаної громади Чернігівського району).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux