Імпорт кавунів в Україну: як держава гарантує безпечність продукції для споживача

опубліковано 11 липня 2025 року о 12:35

Влітку кавун — один із найулюбленіших сезонних продуктів українців. Однак цьогоріч вітчизняний сезон розпочнеться пізніше — холодна весна затримала дозрівання урожаю.

Тож наразі на ринку переважають імпортовані кавуни.

«В Україні сезон кавунів ще не розпочався. Через війну та зменшення площ родючих земель обсяги власного виробництва істотно скоротилися. Цьогоріч ситуацію ускладнила також пізня весна — погодні умови затримали дозрівання врожаю. Тому наразі на прилавках магазинів переважають імпортовані кавуни», — пояснив Володимир Кустуров, заступник Голови Держпродспоживслужби.

За офіційними даними, з початку 2025 року на митну територію України ввезено 7 260,38 тонн кавунів. Переважна частина продукції надходить з традиційних імпортерів баштанних культур:

  • Туреччина — 4 024,63 тонн;

  • Греція — 2 243,00 тонн;

  • Азербайджан — 735,05 тонн.

Загалом географія українського імпорту значна ширша. Кавуни до нас також везуть також із Перу, Бразилії, Коста-Ріки, Іспанії, Франції, Нідерландів, Молдови та інших країн.

Як Україна контролює безпечність імпортованих кавунів?

Імпорт харчової продукції контролюється відповідно до українського законодавства. Зокрема, кожна партія імпортованих кавунів проходить відповідні перевірки.

  • Документальна перевірка

Перевіряється наявність сертифікатів та іншої супровідної документації, в яких є інформація про походження продукції. Це дозволяє ще на початковому етапі відсіяти сумнівні вантажі.

  • Фізичний контроль

Державні інспектори Держпродспоживслужби оглядають продукцію, маркування, упаковку, умови транспортування, відсутність пошкоджень або ознак псування. Зовнішній вигляд кавуна, як і умови його перевезення, мають відповідати вимогам українського законодавства.

  • Лабораторні дослідження

У разі наявності обґрунтованої підозри або за результатами вибіркового контролю зразки кавунів направляються на аналіз до акредитованих лабораторій. Дослідження проводяться на:

  • вміст нітратів,

  • рівень важких металів — свинцю та кадмію,

  • інші потенційно небезпечні речовини відповідно до виду харчового продукту.

Що варто знати споживачам?

  • Обирайте кавуни з цілою, неушкодженою шкіркою. Будь-які тріщини чи проколи — це ризик зараження м’якоті мікроорганізмами.

  • Не купуйте надрізані або надколоті плоди, особливо з рук чи на стихійних ринках — такі кавуни не проходять жодного контролю.

  • Віддавайте перевагу офіційним торговим точкам: супермаркетам, офіційним агропродовольчим ринкам, магазинам тощо.

Держпродспоживслужба продовжує системну роботу з контролю безпечності імпортованих харчових продуктів — задля вашої безпеки та впевненості у тому, що у вашому кошику споживача потрапляє тільки безпечна продукція.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux