Харчування дітей – пріоритетний напрям діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
опубліковано 29 червня 2021 року о 18:43

«Питання харчування дітей у закладах освіти є пріоритетними у діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області», - наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук під час апаратної наради в Кіровоградській ОДА.

Одним із важливих чинників, які впливають на здоров’я дітей, є правильно організоване харчування в навчальних закладах, у тому числі школах. Тож відповідно до нововведень обмежено кількість солі та цукру, жирів у харчових продуктах, що можуть пропонуватись дітям, а також заборонено використання ковбасних виробів, сосисок, рибних консервів. Натомість у шкільному меню буде більше м’яса, молочних продуктів і фруктів та виробів із цільнозернового борошна.

За поточний період 2021 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області розглянули 1 055 примірних двотижневих меню для закладів освіти, з яких погодили 785 (74 %). Причинами відмов у погодженні примірних двотижневих меню в закладах загальної середньої освіти стали: невиконання норм харчування по рибі, сиру кисломолочному, свіжих овочах, фруктах, вихід готових страв, продукти харчування (салати, м’ясні та рибні страви, хліб) не відповідають віковій групі дітей, відсутня різноманітність у харчуванні, не враховані вимоги Санітарного регламенту по набору дозволених продуктів харчування, наявність заборонених продуктів (ковбасні вироби, кавовий напій, напій «Каркаде», страви з макаронними виробами, консервовані овочі та ікра кабачкова, печиво, заборонені спеції, наявність цукру в гарячих напоях власного приготування, наявність в меню окремих днів тижня салатів із овочів врожаю минулого року та страви «вінегрет», не використання в харчуванні дітей квашених овочів тощо).

Ігор Бойчук зазначив, що у 542 закладах освіти проаналізували меню-розклади готових страв щодо дотримання норм харчування дітей. Порушення виявили у 104  закладах (19 %), з яких ЗОНЗ – 21,5 %, ДНЗ –15,1 %.

У закладах освіти поступово впроваджуються нові рецептури страв для дітей, вивчається їх попит. Впроваджуються нові форми харчування. Це дабл-меню (дві страви на вибір), попереднє дистанційне замовлення страв для їх приготування в необхідній кількості. Керівники закладів розглядають й інші форми харчування: пакування обідів у бокси, «шведський стіл».

Доповідач наголосив, що більше ніж у 70% закладів загальної середньої освіти області впроваджено систему НАССР.

Окрім цього, з початку року державні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області перевірили 47 операторів ринку – постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування для закладів загальної середньої освіти. У 19 виявили порушення та винесли приписи щодо їх усунень.

За перше півріччя 2021 року фахівці районних та міських управлінь Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з представниками місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та персоналом, який залучений до організації харчування в закладах загальної середньої освіти, провели 41 навчання, 144 наради та надали 563 консультацій щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, а також провели 42 навчання, 140 нарад та надали 563 консультації щодо дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів.

Питання харчування дітей у закладах освіти – серед пріоритетних у діяльності Держпродспоживслужби області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux