У квітні-травні 2021 року в Чернігівській області, за даними Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України», було зареєстровано 8 випадків захворювання на ботулізм у громадян, які вживали в’ялену непатрану рибу власного приготування. Двоє з них померли.
Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області вкотре нагадує!
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму досить поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.
Найпоширеніші шляхи зараження:
щойно впійману рибу негайно охолоджують або заморожують, перед засолюванням її необхідно обережно випатрати, щоб не порушити цілісність кишкового тракту і не забруднити м’язи його вмістом;
засолювання риби проводити тільки в охолодженому стані, за температури не вище +4°C. Необхідно дотримуватися технології приготування, оскільки при концентрації повареної солі більше 10% припиняється виділення ботулотоксину;
ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби, перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
не їсти консерви з бомбажем або при підозрі на недоброякісність;
продукти, які швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням;
при приготуванні їжі користуватись окремим інвентарем (ножі, дошки) для обробки сирих і варених продуктів;
не купувати продукти харчування на стихійних ринках.
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадують ретельно слідкувати за якістю продуктів, які споживаєте ви та ваші родини!