Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 7 жовтня 2016 року
опубліковано 07 жовтня 2016 року о 13:06

У степових та лісостепових областях у посівах озимих зернових колосових культур триває розвиток та живлення личинок хлібної жужелиці (туруна) та гусениць озимої совки. На 3-62% обстежених площ личинками туруна в допороговій чисельності пошкоджено до 3% рослин, гусениці озимої соки в чисельності 0,5-2, осередково 3 (Луганська обл.) екз. на кв.м пошкодили 1-3, макс. 6% рослин в осередках Чернігівської області. Личинки злакових мух (чорна пшенична, шведські, гессенська) в кількості 2-7, макс. 15 екз. на кв.м пошкодили 0,5-7% рослин. Також, в озимині в допороговій чисельності розвиваються злакові попелиці, цикадки, блішки шкідливість яких стримується прохолодною погодою.

За порогової чисельності личинок туруна у фази сходи - 3-й листок озимої пшениці 1-2 та 2-3 екз. на кв.м гусениць озимої совки проводять крайові або суцільні обробки посівів фосфорорганічними, піритроїдними інсектоакарицидами контактно-кишкової, кишкової дії, за умов денної температури не нижче 12оС, а нічної - не нижче 5оС.

Погодні умови звітного періоду сприяли розвитку та поширенню хвороб у посівах озимих колосових та на падалиці. У господарствах Запорізької та Тернопільської областей борошнистою росою, септоріозом та кореневими гнилями уражено 1% рослин. За необхідності від хвороб (у фазу кущіння) рослини оздоровлюють рекомендованими препаратами.

Прохолодна погода стримувала поширення шкідників на озимому ріпаку. Зокрема, хрестоцвіті блішки пошкодили 2-12, макс. 22% рослин (Хмельницька обл.) в слабкому та середньому ступенях. Скрізь несправжні гусениці ріпакового пильщика, подекуди капустяна попелиця, листкоїди, гусениці ріпакового та капустяного білана пошкодили 1-12, макс. 20% рослин. Гусениці підгризаючих та листогризучих совок за чисельності 0,6-2 екз. на кв.м пошкодили 1-8% рослин.

Погодні умови сприяли ураженню рослин ріпаку пероноспорозом, фомозом, альтернаріозом, білою плямистістю, які охопили 3-10% рослин. Для обмеження поширення комплексу хвороб, запобігання переростання рослин озимого ріпаку та покращення перезимівлі восени проводять обприскування посівів згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

На незібраній площах кукурудзи у Закарпатській, Полтавській, Тернопільській та інших областях розвиваються хвороби качанів. Фузаріозом, бактеріозом, подекуди сірою гниллю та біллю качанів уражено 1-5%.

Погодні умови та достатня кормова база сприяють розселенню та розмноженню мишоподібних гризунів, здебільшого полівок повсюди. У Донецькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях ще й курганчикової миші за чисельності 1-2 курганчики на гектарі. На 5-13% обстежених площ озимих пшениці та ріпаку обліковують 1-2 жилих колоній на гектарі. Багаторічні трави, неорні землі, поля після пізніх просапних культур заселені гризунами за чисельності 1-5, макс. 6 жилих колоній на гектарі (Івано-Франківська обл.). Регулювання чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів забезпечується за наявності 3-5 і більше колоній на гектар захисними заходами через розкладання дозволених родентицидів.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux