Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин станом на 24 лютого 2017 року
опубліковано 24 лютого 2017 року о 12:30

Повсюди агрокліматичні умови (різкі перепади температур, опади у вигляді дощу, ущільнення снігового покриву, утворення “блюдець” в понижених місцях рельєфу, подекуди льодяної кірки) негативно вплинули на життєздатність мишоподібних гризунів. За результатами проведеного моніторингу затоплення нір гризунів становить 10-60, макс. 80% в понижених місцях рельєфу (Миколаївська обл.). У посівах озимих зернових та ріпаку на 10-45% обстежених площ зберігається 1-3 жилих колоній на гектарі, в кожній з яких 2-4 жилих нір, на багаторічних травах, неугіддях 1-4, макс. 6 колоній на гектар з 2-10 норами.

Надалі розвиток та поширення мишоподібних гризунів залежатимуть від погодно кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців. За середньодобової температури +5ºС відновиться розмноження та переселення гризунів у посіви озимих зі скирт соломи, інших стацій. Посіви зі щільністю понад 3-5 колоній на гектар потребують захисту роденфосом, бродисаном, бактороденцидом, іншими дозволеними до використання родентицидами.

Аналізом рослин озимини, відібраних з монолітів, виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей та інших хвороб, якими уражено 1-6% рослин озимої пшениці. Пероноспорозом уражено 2-4% рослини озимого ріпаку. За відновлення вегетації відбуватиметься зараження рослин вищевказаними хворобами. Ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів є ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами.

Фітоекспертизою насіння ярих зернових та зернобобових культур, встановлена зараженість його збудниками гельмінтоспоріозу, бактеріозу, септоріозу, фузаріозу, інших хвороб у межах 1-3%. Це свідчить про обов’язкове оздоровлення посівного матеріалу за 2-3 тижні до сівби, шляхом протруювання його препаратами відповідного спектра дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб.

За результатами перевірки в зерносховищах господарств усіх форм власності виявлена зараженість насіннєвого матеріалу зернових культур комірними шкідниками. В 1 кг зерна в середньону виявлено 1-5 довгоносиків, озимий ячмінь в слабкому ступені уражено павутинними кліщами. У разі виявлення шкідників, партії зерна терміново фумігують дозволеми препаратами.

У господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux