Фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин на 21 жовтня 2016 року
опубліковано 21 жовтня 2016 року о 13:02

За прохолодної погоди на посівах озимих зернових культур ранніх строків сівби не відбувалось активного розвитку шкідників та проявлення хвороб. На ранніх посівах відмічається незначне заселення рослин злаковими попелицями, цикадками, проте в умовах похмурої з приморозками погоди їх шкідливість незначна. Скрізь борошнистою росою, септоріозом, кореневими гнилями охоплено 2-3% рослин озимих пшениці та жита.

У степових, осередково лісостепових областях переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває мляве живлення личинок хлібної жужелиці, які за чисельності 0,2-1, макс. 3 екз. на кв.м пошкодили 2-4% рослин (Луганська, Одеська обл.). Гусениці озимої совки в чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили до 5% рослин озимих культур. За надпорогової чисельності (2-3 і більше личинок жужелиці, гусениць озимої совки на кв.м) та температури повітря не нижче +5°С озимі зернові у фазу кущіння захищають через осередкові чи всуціль полів обприскуванням дозволеними препаратами.

На 10-35% обстежених площ озимого ріпаку, переважно лісостепових, поліських, подекуди степових областей, охоплено пероноспорозом, фомозом, альтернаріозом 2-7, макс. 12% рослин в Черкаській області. Рослини культури пошкоджують капустяна попелиця, капустяна міль, хрестоцвіті блішки, гусениці ріпакового пильщика.  Для запобігання переростання та покращення перезимівлі ріпаку в фазу 5-6 листків культури рекомендовано провести обробку дозволеними препаратами.

Скрізь за достатнього зволоження ґрунту дротяники, личинки хрущів та хлібних жуків пошкодили 1-3% рослин на пізніх посівах озимих зернових та ріпаку.

В усіх природо-кліматичних зонах країни на 6-55% обстежених  площ озимих зернових та ріпаку  триває розселення мишоподібних гризунів, де обліковують  від поодиноких нір до 1-3 колонії на гектарі (окремі площі Хмельницької, Черкаської обл.). У багаторічних травах, неугіддях, лісосмугах, неорних землях ураховують 1-5, макс. 7 (Запорізька, Херсонська обл.) жилих колоній на гектарі. У Степу незорані площі після збору кукурудзи, соняшника, зернових колосових культур за чисельності 1-4 курганчики на гектар заселяє курганчикова миша.

Надалі загроза пошкодження озимих культур, багаторічних трав і насаджень зберігатиметься повсюди. У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Знешкодження в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів.

У господарствах постійно здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux