Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області перевірили дотримання вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання
опубліковано 05 червня 2024 року о 14:55

З метою упередження та недопущення виникнення і розповсюдження інфекційних/неінфекційних захворювань та харчових отруєнь, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, на виконання протокольних доручень засідань Державної та регіональної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області проводиться системна робота з питань дотримання вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання регіону.

Так, з початку року фахівцями Головного управління у складі комісій, створених органами влади, на адміністративних територіях Запорізького району Запорізької області перевірено 16 об’єктів водопостачання, у тому числі 4 колодязі громадського використання. Порушення санітарного законодавства встановлено на 7 об’єктах централізованого водопостачання та 4 об’єктах нецентралізованого.

Основними виявленими недоліками були порушення вимог щодо: дотримання водоохоронного режиму санітарно – захисних зон насосних станцій; своєчасності виявлення та проведення робіт з ліквідації аварій (поривів) на об’єктах та у водопровідній мережі; проведення відповідних профілактичних заходів (промивання, прочищення, дезінфекції мережі); своєчасності проведення робіт з планового чищення та дезінфекції громадських колодязів і контролю якості та безпечності питної води об’єктів нецентралізованого питного водопостачання.

Під час перевірок спеціалістами Головного управління забезпечено відбір 39 проб води питної для дослідження на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. За результатами досліджень відхилення від гігієнічних нормативів зареєстровані у 2 пробах питної води за мікробіологічними показниками та в 4 пробах за санітарно-хімічними показниками.

За отриманими результатами невідповідності питної води вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 направлені пропозиції суб’єктам господарювання щодо усунення причин, що призвели до забруднення питної води, проведення контрольних досліджень питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники.

За результатами комісійних перевірок на адресу суб’єктів господарювання направлено відповідні пропозиції щодо усунення порушень, встановлено контроль за їх виконанням.

З керівниками підприємств проведені наради щодо посилення заходів контролю за станом водних об’єктів, централізованих джерел централізованого питного водопостачання, питної води, призначеної для споживання людиною.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють господарську діяльність у сфері централізованого та децентаралізованого питного водопостачання на безумовне дотримання вимог Державних санітарних правил і норм (ДСанПіН 2.2.4-171-10) «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Питна вода, що призначена для споживання, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості і нешкідливий хімічний склад.

Робота з перевірки стану роботи об’єктів водопостачання населених пунктів регіону триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux