Фахівці Держпродспоживслужби взяли участь в роботі сімнадцятої сесії Комісії з фітосанітарних заходів ФАО
опубліковано 04 квітня 2023 року о 15:45

Міжнародна Конвенція захисту рослин (МКЗР), що входить до складу Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), визнана єдиною організацією у світі, яка розробляє і затверджує стандарти з питань захисту рослин. Для забезпечення належного захисту рослин країни активно використовують положення стандартів МКЗР, що, в свою чергу, сприяє досягненню більшої продовольчої безпеки, зменшенню бідності, захисту навколишнього середовища та розвитку успішної торгівлі.

Діяльність в межах МКЗР регулює Комісія з фітосанітарних заходів (the Commission on Phytosanitary Measures (CPM)) (КФЗ). Щороку засідання КФЗ проводяться в штаб-квартирі ФАО в Римі, де консесуальним рішенням приймаються стандарти МКЗР.

З 27 по 31 березня 2023 року проходила сімнадцята сесія КФЗ. В її роботі взяли участь делегати з 184 країн-членів МКЗР.

Від України в роботі сімнадцятої сесії КФЗ взяли участь директор Департаменту контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин-головний державний фітосанітарний інспектор – Вікторія Сідляренко та т. в. о. директора Департаменту міжнародного співробітництва, торгівлі та комунікацій − Юлія Костинська.

Серед головних питань що були винесені на розгляд учасників сесії КФЗ було обговорення та прийняття проєктів нових міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів (МСФЗ) та додатків до вже затверджених МСФЗ.

На сімнадцятій сесії КФЗ затверджено поправки до чинних МСФЗ. Цей крок спрямований на покращення фітосанітарного регулювання торгівлі рослинами та рослинними продуктами.

КФЗ затвердила поправки до чотирьох МСФЗ:

  • МСФЗ № 5 «Глосарій фітосанітарних термінів», - певні терміни у глосарії були додані, переглянуті чи вилучені;
  • додаток до МСФЗ № 20 «Використання спеціальних дозволів на імпорт» - у цьому додатку національним організаціям з карантину та захисту рослин пропонуються варіанти дій у разі, коли потрібна офіційна згода на імпорт;
  • МСФЗ № 18 «Вимоги до використання опромінення як фітосанітарного заходу» (переглянута редакція);
  • додаток до МСФЗ 28 «Фітосанітарна обробка проти Pseudococcus jackbeardsleyi, або обробка опроміненням фруктів, овочів та декоративних рослин для запобігання розвитку Pseudococcus jackbeardsleyi.

Також на сесії розглянуто рекомендації КФЗ щодо морських контейнерів.

Окремо було представлено доповідь про впровадження Стратегічної рамкової програми МКЗР де, з поміж іншого, було розглянуто питання гармонізації електронного обміну даними, зокрема оновлена інформація про заходи, пов’язані з електронною фітосанітарною сертифікацією.

КФЗ на своїй сімнадцятій сесії затвердила глобальну Комунікаційну стратегію МКЗР на 2023-2030 роки, яка служитиме Секретаріату МКЗР та співтовариству, що забезпечує охорону здоров'я рослин, як план діяльності в галузі комунікації та інформаційно-роз'яснювальної роботи, що дозволить і надалі підвищувати рівень поінформованості про важливість здоров'я рослин, виступати у важливості здоров'я рослин, а також залучати громадськість, ЗМІ, уряди, галузеві зацікавлені сторони та науково-академічне співтовариство.

Крім цього було погоджено фінансовий звіт Секретаріату МКЗР за 2022 рік, а також затверджено членів Комітету із застосування та розвитку потенціалу. КФМ також було запропоновано затвердити список нових членів Комітету зі стандартів, а також надано процедуру їх заміни.

На фото зображені учасники заходу На фото зображені учасники заходу
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux