Заступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін відвідав Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, де провів нараду з ключових питань діяльності, а також щодо перспектив подальшої цифровізації відповідних управлінських процесів.
Серед питань, що розглядалися: стан розвитку мережі установ ветеринарної медицини, підтримка нормальної роботи лабораторної мережі, дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, реалізація положень Закону України «Про соціальний діалог в Україні», проведення ІТ-аудиту, оновлення комп’ютерної техніки, організація електронного документообігу, результати проведення щорічного оцінювання державних службовців, взаємодія з науковими установами та закладами вищої освіти, підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини, організація роботи із розгляду звернень громадян, доступ до публічної інформації, використання матеріальних та нематеріальних форм стимулювання співробітників до сумлінної праці, забезпечення прозорості та відкритості роботи державного органу.
Сергій Захарін нагадав, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука нині розробляються проекти рішень з реформування цифрового каркасу служби та подальшої цифровізації всіх ключових управлінських процесів. Продовжується робота з розробки нормативно-правових актів для запуску Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційних систем. Профільні фахівці розробляють інформаційні продукти, що мають забезпечити комфортні умови для сумлінного бізнесу, який зможе оперативно і без оформлення маси дозвільних паперових документів легально експортувати свою продукцію за кордон. Реалізуються управлінські заходи для удосконалення системи електронної ідентифікації тварин (сільськогосподарських та домашніх).
Під час наради було докладно розглянуто питання про підсумки та основні напрями подальшої роботи Головного управління за ключовими функціональними напрямками, у тому числі в контексті виконання рішень колегії Держпродспоживслужби.
Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський повідомив про заходи, що вживаються на виконання вимог про простежуваність харчових продуктів, а також запевнив про неухильне виконання законодавства, яке гарантує дотримання професійних, економічних та соціальних прав працівників. На високому рівні підтримується діяльність Обласної ветеринарної лікарні. Окрім того, поступово розширюється арсенал інструментів для проведення необхідних лабораторних досліджень.
Сергій Захарін звернув увагу на актуальність проблеми забезпечення належної ефективності роботи з підвищення кваліфікації спеціалістів (у тому числі лікарів) ветеринарної медицини, а також надав відповідні рекомендації з цього приводу. Окрім того, доцільно посилити консультативно-роз’яснювальну роботу серед керівників підприємств та населення в частині проведення своєчасної ідентифікації тварин.
Наостанок Сергій Захарін відвідав музейну експозицію з історії ветеринарної служби Івано-Франківщини.
«Ті виклики, які ми переживаємо – не переживала жодна країна світу. Даються взнаки проблеми, пов’язані із трансформацією підходів до боротьби із сказом. Але фахівці Держпродспоживслужби Івано-Франківської області, не дивлячись на складні умови, гідно долають різноманітні виклики біологічної природи. В цілому ветеринарно-санітарний, фітосанітарний та санітарно-епідеміологічний стан в регіоні контрольований. Фахівці Держпродспоживслужби Івано-Франківщини забезпечили високу ефективність роботи із подолання викликів біологічної природи. Своєчасно вживаються необхідні управлінські заходи, у тому числі в частині профілактики хвороб тварин і рослин. Головне управління у Івано-Франківській області має чимало цікавих напрацювань щодо ефективного застосування сучасних управлінських інструментів, спрямованих на вирішення пріоритетних завдань щодо підтримки біологічної безпеки. Належним чином облаштовані пункти незламності. Виконано доручення щодо облаштування спеціальних приміщень для проведення прийому громадян. Одним із чинників високої результативності роботи є злагоджена співпраця з іншими органами влади на місцевому рівні, з депутатським корпусом, з обласною військовою адміністрацією», - зазначив Сергій Захарін.