31 травня 2023 року спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели онлайн-навчання для начальників відділів Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини та державних інспекторів у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини районних управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області на тему «Ризик-орієнтоване інспектування операторів ринку молока і молочних продуктів».
Метою навчання стало підвищення практичних навичок спеціалістів Держпродспоживслужби щодо:
Під час навчання учасники розглянули вимоги нового харчового законодавства щодо безпечності молока під час первинного виробництва, вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока, забезпечення гігієнічних вимог при процесі доїння, первинної обробки та транспортування молока, вимоги до пунктів заготівлі молока, проаналізували небезпечні фактори у виробництві молока, а також важливість ведення та збереження записів для забезпечення простежуваності. Обговорили питання здоров’я, благополуччя тварин, здійснення протиепізоотичних заходів, надання лікувальної допомоги.
Також з присутніми розглянуто випадки прийняття рішень щодо повної заборони або обмеження обігу сирого молока. Звернено увагу на належне виконання повноважень уповноваженими ветеринарами на підконтрольних об’єктах з вирощування тварин та виробництва молока.
Учасникам навчання наголошено на залученні нових господарств до проведення лабораторного контролю сирого молока та роботу в програмному додатку «Молочний модуль».