Черкащина: прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин в господарствах області у червні 2023 року
опубліковано 01 червня 2023 року о 16:54

За даними Черкаського ЦГМ у  травні  на території області  відмічалися значні  коливання температури повітря. На початку місяця середньодобові температури повітря були на 2-3° нижчими від норми.   Спостерігались  заморозки  на поверхні  ґрунту та висоті 2 см від поверхні ґрунту.   13-14 травня відбувся перехід середньодобової температури повітря через +15° та розпочався літній режим погоди. Середньодобові температури повітря переважно були вищими за норму на 3-5° та відповідала червневим значенням. Впродовж місяця  утримувався дефіцит опадів.  Лише наприкінці місяця  осередково  випадали  короткочасні дощі різної інтенсивності.

Такі погодні умови сприяли  активізації шкідників в посівах сільськогосподарських культур, одночасно  стримували  поширення  хвороб.

За підвищення температури   повітря  подальше активне розселення шкідників  проходитиме у червні. Випадання опадів  збільшить ураження рослин хворобами.

Тому,  моніторинг фітосанітарного стану  сільськогосподарських рослин матиме важливе значення  в регулюванні чисельності шкідливих організмів, своєчасному застосуванні засобів захисту рослин.

 

Багатоїдні шкідники.

Наприкінці травня   відмічали малоінтенсивний літ лучного метелика на площах багаторічних  трав.  За сприятливих  погодних умов червня (температури повітря  22 – 25 С, опадів та наявність  достатньої кількості нектароносної рослинності)  літ  метеликів ймовірний і на площах  інших сільськогосподарських культур. На початку та під час масового відкладання яєць, після сильного льоту метеликів (10-50 екз. на 10 кроків) випускають трихограму вогнівкової раси. За появи на культурах гусениць лучного метелика  (ЕПШ на   рослинах пшениці, кукурудзи, соняшника, трав – 5-10 гусениць на кв.м, сої, цукрових буряках – 4-5 гусениць на кв. м) рекомендується  застосовувати інсектициди з діючою речовиною: пірифос-метил, альфа-циперметрин,  дельтаметрин,  хлорантраніліпрол, флубендіамід, хлорпірифос+циперметрин та іншими  дозволеними до використання в Україні.

В червні продовжуватиметься літ метеликів підгризаючих совок (озимої, окличної), листогризучих  (совки-гамми, капустяної, городньої та інші). Погодні умови травня  не сприяли  льоту совок. Тому активний їх літ  проходитиме за теплої погоди  у  червні.   Також у  червні  розпочнеться літ  І покоління бавовникової совки.  Обмежить  поширення шкідників  випуск  трихограми.

За  відродження та утворення осередків надпорогової чисельності гусениць підгризаючих та листогризучих совок в посівах зернових, просапних та овочевих культур (ЕПШ у посівах буряків – 1-2, кукурудзи, соняшнику, картоплі, інших просапних культур – 3‑8, озимої пшениці – 2-3 екз. на кв. м) застосовують інсектициди згідно  «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» за регламентами існуючих технологій. Обробітки краще проводити в найбільш уразливий період – виплодження, поява гусениць другого віку, у вечірні години, коли гусінь харчується рослинами.

До середини червня продовжуватиме завдавати  значної шкоди  рослинам цукрових буряків, соняшнику, хлібних злаків, овочевих рослин, суниці, квітам, пагонам молодих деревних рослин у розсадниках жук кравчик. З метою знищення та запобігання подальшому поширенню  жука  кравчика  рекомендується застосовувати інсектициди з діючою речовиною тіаметоксам. Препарати ефективні також від довгоносиків, піщаного мідляка, капустянки, личинок хрущів, коваликів.

За сонячної погоди ймовірний літ метеликів сонцевика будякового (чортополохівки). Гусениці чортополохівки завдають відчутної шкоди рослинам сої, соняшнику, рицини, кукурудзи, овочевих і баштанних культур. При перевищенні економічного  порогу  шкодочинності  -  1,5-2 гусениці  на 1 рослину заселені  шкідником  сільськогосподарські рослини  рекомендують  обробляти  інсектицидами з діючою речовиною імідаклоприд+лямбдацигалотрин,  хлорпірифос.

Орієнтовно у фазу розвитку кукурудзи - викидання волоті  проходитиме літ  та яйцекладка стеблового кукурудзяного метелика. Шкідник   пошкоджує посіви  кукурудзи, соняшника, проса, сорго, конопель.  Оптимальні умови у період спарювання імаго стеблового метелика і відкладання яєць - середньодобова температура повітря +18-20°С і сума опадів 60-90 мм. Обмежить шкідливість фітофага застосування  вогнівкової раси трихограми. Перше внесення трихограми потрібно проводити за фіксування початку льоту та яйцекладки (пошук яйцекладок починають після 3-4 днів від початку льоту), повторне — через 5-7 днів. Кратність внесення трихограми можна збільшувати за потребою.

ЕПШ стеблового метелика на кукурудзі, у фазі 6-8 листків і після викидання волоті, три яйцекладки на 100 рослин і 1-2 гусениці на одну рослину або через два тижні після максимального льоту метеликів – 7 яйцекладок на 1 м2 або 5 яйцекладок на 10 рослин. За перевищення порогу шкодочинності гусениць рекомендується застосовувати дозволені до використання інсектициди.

Продовжиться  формування популяцій  мишоподібних гризунів у нових стаціях за межами місць резервації.  Для попередження  пошкоджень за наявності 3-5 і більше колоній на гектарі слід  використовувати  дозволені  в Україні біологічні  препарати та родентициди.

 Зернові та зернобобові культури

 На  рослинах озимих та ярих колосових культур  продовжать живлення комахи, спеціалізовані до цих культур. Збільшення чисельності та шкідливості сисних шкідників, зокрема злакових попелиць та пшеничного трипса, відбуватиметься  за   температури повітря 29 –30 С і вологості повітря 35 – 50%. Поріг шкодочинності для пшеничного трипса -  50 – 100 екз на 100 помахів сачка або 8 – 10 особин на стебло, злакової попелиці  - у фазу колосіння – 8 – 10 особин на стебло, у фазу формування зерна – 10 – 20 особин на стебло.

Хлібні п`явиці ( червоногруда, синя)  заселять   крайові смуги посівів озимих та ярих зернових культур.  В  І декаді червня   розпочнеться масове  відродження личинок. Поріг шкодочинності -  1-2 личинки на стебло або 15% пошкодженої поверхні.

Повсюди  ярим зерновим культурам  відчутної шкоди можуть завдавати  злакові мухи (шведські, гессенська), чорний хлібний пильщик. Личинки злакових мух живляться тканиною центрального листка та зачатком колоса (ЕПШ - 40-50 екз на 100 помахів сачком). Личинки хлібного пильщика прогризають міжвузля і живляться тканинами стінок стебел, підгризені стебла ламаються і тому посіви мають вигляд, ніби вони витолочені худобою або побиті градом. Поріг шкодочинності хлібного пильщика – 40-50 особин на 100 помахів сачком у фазу цвітіння – наливання зерна, 30 личинок на кв. м. у фазу молочної стиглості. За умов підвищеної  температури та вологості повітря можливе повсюдне збільшення чисельності й шкідливості  злакових цикадок.

 Продовжиться   відродження личинок хлібних клопів (клопа шкідливої черепашки, маврського, австрійського, гостроголового клопів).   Через  розтягнутий період  відкладання яєць та відродження личинок у  посівах одночасно зустрічатимуться перезимували клопи, яйця та  личинки різних віків. На більшій частині посівів розвиток комах проходитиме край полів.  Для збереження  технологічних і посівних якостей зерна у посівах твердих і цінних сортів пшениць захисні заходи від личинок клопів, і зокрема шкідливої черепашки варто проводити за наявності 15-30% личинок третього віку та чисельності 2-х і більше, на решті посівів за 4-6, в насіннєвому ячмені 8-10, товарних 20-25 личинок на кв. м.

В період  цвітіння та формування зерна колосових культур   проходитиме  вихід з ґрунту та живлення в  колосках імаго  хлібної жужелиці та хлібних жуків  (кузьки, красуна, хрестоносця). Поріг шкодочинності  для хлібних жуків 3 – 4 особини на кв. м.

 У «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» рекомендують за перевищення порогів шкодочинності  зазначених шкідників застосовувати інсектициди з діючими речовинами: альфа-циперметрин, диметоат, лямбда-цигалотрин, гамма – цигалотрин, зетациперметрин, імідаклоприд, імідаклоприд+лямбдацигалотрин,  ацетаміприд, хлорпірифос+циперметрин, тіаклоприд+дельтаметрин та іншими дозволеними  відповідно до регламентів застосування.

Наприкінці травня на рослинах зернових колосових культур проявились збудники хвороб  борошнистої  роси,  бурої  листкової  іржі, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневої гельмінтоспоріозної гнилі.  У червні за  підвищення температури і відносної вологості повітря залишається загроза  захворювання зернових культур грибковими хворобами.  За  перевищення порогу шкодочинності у фазу колосіння зернових:  для борошнистої роси – при ураженні   рослин понад 1% в умовах високої вологості – 95 – 100% і середньодобової температури повітря, іржі при ураженні рослин понад 1% в умовах високої вологості – 95  - 100%, тривалих і частих росах, дощовій погоді та температурі повітря для бурої і стеблової іржі – 18 – 25 С, жовтої іржі – 11 – 13С, карликової іржі ячменю – 15 – 18 С, септоріозу – при ураженні рослин понад 5%, частих дощах із вітрами, високій вологості повітря і   температури 20 – 25 С, гельмінтоспоріозної плямистості -   при ураженні рослин понад 1%, підвищеній вологості повітря – 95-97% і температури понад 15 С,  проводять обприскування зернових культур   фунгіцидами. З огляду на спектр захисної дії та домінуючу хворобу у «Переліку  пестицидів  та агрохімікатів, дозволених до використання в  Україні» рекомендується  застосовувати фунгіциди з діючою речовиною: карбендазим, піраклостробін+епоксиконазол, біксафен+протіоконазол,  флутріафол,  азоксистробін+ципроконазол, пікоксістробін+ципроконазол,  флутріафол+карбендазим, тіофанат-метил та іншими.

Підвищена вологість і температура повітря 28-30   сприяє   розвитку  і поширенню  на  колосках  септоріозу і фузаріозуОсобливо  небезпечним може бути раннє зараження колоса  фузаріозом, зокрема у  фазу цвітіння, що створюватиме передумови формування щуплого неповноцінного зерна з низькою чи зовсім утраченою життєздатністю.

Ефективне оздоровлення рослин  від хвороб колосу  досягається обприскуванням  під час формування зернівок фунгіцидами з діючою речовиною: ципроконазол+пропіконазол, азоксистробін + ципроконазол, пропіконазол+прохлораз, протіоконазол+тебуконазол+спіроксамін, епоксиконазол+тіофанат-метил та іншими дозволеними до використання в Україні.

Під  час  бутонізації – цвітіння гороху  за помірно теплої й вологої погоди   розвиватимуться   і заселятимуть посіви горохова попелиця,  горохова  зернівка, трипси.  В загущених посівах  рослини хворітимуть на аскохітоз, пероноспороз, сіру гниль, борошнисту росу.    Суха спекотна погода сприятиме  (не нижче 21)    льоту  акацієвої (бобової) вогнівки, горохової плодожерки, клопів, розвитку фузаріозного в`янення.

Посіви гороху (крім зеленого горошку) обробляються  в період бутонізації – початку цвітіння в разі наявності зазначених шкідників інсектицидами з діючою речовиною: тіаметоксам, диметоат, лямбда – цигалотрин+тіаметоксам,  альфа – циперметрин, зета - циперметрин та іншими.

 У період відкладання  яєць гороховою плодожеркою, акацієвою вогнівкою, листогризучими совками випускають трихограму. Проти  аскохітозу, іржі, сірої гнилі, пероноспорозу, борошнистої роси  на посівах гороху проводять захисні заходи  фунгіцидами з діючою речовиною: ципроконазол+ азоксистробін,  азоксистробін,  флутріафол+ карбендазим та іншими  («Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»).

Посіви сої повсюди заселятимуться і пошкоджуватимуться бульбочковими довгоносиками, клопами, попелицями, гусеницями листогризучих совок, чортополохівки, осередково  гусеницями лучного метелика.  Підвищена вологість повітря за  температури  повітря 18 – 260 С  сприятиме поширенню хвороб  пероноспорозу, альтернаріозу, аскохітозу.   За теплої сухої погоди можливий розвиток фузаріозного в`янення. Посіви сої  за чисельності шкідників: бульбочкових  довгоносиків - 8–15 жуків на кв.м, 2-5 люцернового довгоносика на рослину, 250 – 300 попелиць на 10 помахів сачка обприскують  одним із інсектицидів з діючою речовиною:  біфентрин,  імідаклоприд+лямбда – цигалотрин, хлорпірифос+циперметрин та інші.

Багаторічним травам повсюди завдаватимуть шкоди бульбочкові довгоносики, листковий люцерновий довгоносик, клопи сліпняки, попелиці та піщаний мідляк. Насінники багаторічних трав захищають шляхом підкосу рослин  та вивезенням зеленої маси з полів у фазах  стеблування – бутонізація.

 Шкідники та хвороби технічних культур

В посівах цукрових буряків залишається загроза від  довгоносиків (звичайного бурякового,  сірого бурякового, чорного бурякового, амарантового), піщаного мідляка, дротяників.  Підвищена вологість  та достатня кількість тепла створюватимуть умови  для заселення  буряків  листковою попелицею, мінуючими мухами, щитоносками. Осередково ймовірна шкідливість підгризаючих та листогризучих совок, лучного метелика.

а надпорогової чисельності шкідників: звичайного бурякового довгоносика - 0,2‑0,3; сірого  бурякового довгоносика  - 0,2-0,4;  блішок – 3-7; щитоносок – 0,5-1,2; мідяків 1-1,5 екз. на кв. м, бурякової листкової попелиці -  заселено 5% рослин, застосовують інсектициди з діючою речовиною: ацетаміприд, альфа – циперметрин, зета – циперметрин, гамма – цигалотрин, лямбда –цигалотрин, хлорпірифос+циперметрин, піриміфос – метил, тіаметоксам, дельтаметрин та іншими, дозволеними до використання в Україні.

Проведення  розпушування міжрядь в посівах цукрових буряків  відповідно  до технологій знищує яйця і личинки бурякових  довгоносиків, пластинчастовусих та коваликів.

В другій половині червня за температури повітря вище + 20оС і відносної вологості повітря понад 70%, періодичних дощів, існує ймовірність раннього розвитку  хвороб. Оздоровлюють посіви буряків, за появи ознак пероноспорозу, церкоспорозу на 3 – 5% рослин, борошнистої роси на 5- 10 % рослин, фунгіцидами з діючою речовиною: диметоморф+манкоцеб, пікоксістробін+ципроконазол, флутріафол та іншими. За наростання хвороб  проводяться  повторні обробітки (бажано іншим фунгіцидом) через 12–15 днів.

На початку червня рослини соняшника продовжать пошкоджувати     довгоносики, піщані мідляки, осередково кравчик – головач, личинки хрущів. Тепла з періодичними опадами погода  сприятиме розвитку геліхрізової попелиці, цикадок. За вологої погоди  розвиватимуться хвороби: пероноспороз, фомоз, біла і сіра гнилі.  Осередково розвиватиметься  фомопсис і іржа.

Обприскування посівів соняшника, до цвітіння культури,  проводять у разі заселення клопами і геліхризовою попелицею понад 20% рослин, за відсутності ентомофагів  одним із препаратів  з діючою речовиною:  гамма – цигалотрин, лямбда – цигалотрин+тіаметоксам, дельтаметрин, хлорпірифос+ циперметрин та інші.

Продовжать живлення  у посівах озимого ріпаку насіннєві  прихованохоботники, капустяні стручкові галиці, попелиці. За підвищеної вологості у вигляді опадів чи роси на стеблах, листках, стручках ріпаку рослини уражуватимуться  альтернаріозом, пероноспорозом, фомозом, сірою  та білою гниллю. Рослини ярого ріпаку   пошкоджуватимуть ріпакові квіткоїди, хрестоцвіті блішки, попелиці, листоїди, прихованохоботники,  гусениці листогризучих совок,  набудуть поширення хвороби пероноспороз, фомоз, гнилі та інші.

За надпорогової чисельності шкідників, з дотриманням санітарних строків останньої обробки до збирання врожаю, рослини  озимого і ярого ріпаку обприскують інсектицидами з діючою речовиною: імідаклоприд+лямбда – цигалотрин, тіаклоприд, хлорпірифос, лямбда – цигалотрин та інші.

У передзбиральний період для зменшення розтріскування стручків ріпаку та відповідно для зниження передзбиральних і збиральних втрат врожаю посіви обробляють полімерними ад'ювантами. За дощової погоди у червні при  побурінні 70% стручків, за 14 днів перед збиранням проводять десикацію.

 Шкідники і хвороби  овочевих та плодових культур

Картоплю і розсаду пасльонових культур  пошкоджуватимуть колорадські жуки та їх личинки. Захищають рослини картоплі в разі заселення жуком 10% рослин та за появи личинок першого – другого віків в чисельності 10-20 екз. на кожній з 8-10% заселених рослин. Баклажани, томати, перець слід обробляти при заселенні фітофагом 5% рослин.

Для обробітку в приватному секторі проти колорадського жука застосовують інсектициди: актара 240, к.с - 0,7-0,9  мл/ 3-5 літрів води, акінак, кс – 1-1,5 мл/5л води, ампліго 150 ZC,ФК – 2мл/100 м, АОТ жук, к.с  - 1-1,5 мл/3-5 л води, бомбардир, вг – 0,5г/5 л води, вантекс, мк.с – 0,7 мл/4л води, дантоп 50, вг – 0,35 г/3-5 л води, зелений щит – 1,5-2,5 мл /5 л води, енжіо 247- 1,8 мл /5 л. води, інгавіт, рк – 1,5-2мл/8л води, інспектор, в.г – 1 г/10л води, кононір, вг – 0,5 г/8 л води, клоті – 200, кс – 1,5мл/7-10л води, когінор, рк – 1,5 мл/8л води, кораген, кс – 0,5-0,6 мл/3-5 л води, ратибор рк-2-2,5 мл/ 3-5 л води, резерв, рк – 2 мл/5 л води, садовнік БТ, кс – 1,5 мл/5 л води, турбо престо, кс – 3-4мл/5-7 л води та інші препарати дозволені для роздрібного продажу населенню згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Повсюди  хрестоцвітим культурам завдаватимуть шкоди хрестоцвіті блішки, личинки капустяної мухи, гусениці біланів, совок, капустяної молі.

Захищають капусту в разі заселення 10% рослин  по 3-5 жуків блішок/рослину, 7-12 яєць/рослину капустяної мухи , 8-10 гусениць/рослину біланів, 3-6 гусениць/рослину капустяної молі  дозволеними інсектицидами.

Плантації цибулі заселятимуть та пошкоджуватимуть цибулеві мухи.

Інсектициди застосовують  на посівах цибулі (крім цибулі на перо) за наявності 3-4 яєць цибулевої мухи при 10% заселенні рослин.

За  температури повітря 15-220С і відносної вологості повітря понад 87%  на  картоплі і  томатах розвиватимуться  хвороби: макроспоріоз, фітофтороз,  на огірках  бактеріоз, пероноспороз,  на цибулі пероноспороз. У фазу бутонізації – цвітіння картоплю від збудників хвороб захищають обприскуванням: дітан М-45, зп 20г на 5 л води на 1 сотку, захист, зп – 10-20 г на 5 л води на 1 сотку, інфініто, к с – 15 мл на 5 л води, квадріс топ, к.с. – 6 мл на 5 л води на 1 сотку та іншими.

Рослини огірків захищають у фазі 2-3 листки – фунгіцидами: квадріс, к с  - 6 мл на 5 л води, ридоміл голд – 25 г на 5-6 л води, превікур енерджі, рк – 25 мл на 4 л води та іншими. Цибулю від пероноспорозу оздоровлюють квадрісом, к с – 6 мл на 5 л води, ридоміл голд, в. г. -  – 25 г на 5-6 л води, фиталом, р. к – 20 мл на 5 л води.

У плодових насадженнях відроджуватимуться гусениці яблуневої і сливової плодожерок,  личинки яблуневого і грушевого плодових пильщиків.  Тепла і посушлива погода сприятиме зростанню чисельності і шкідливості сисних комах:  кліщів, попелиць, медяниць, щитівок, несправжніх щитівок.

Для обробітку в приватному секторі від гусені яблуневої плодожерки  застосовують інсектициди: альтекс, ке- 2-3 мл/6-10літрів води, ампліго, фк – 4 мл / 10 л води, антигусінь,кс-4 мл/10л води, бомбардир, вг – 0,7 г _10 л. води,  карате зеон, мк.с – 4мл/10 л. води,  матч, ке – 8мл/5 л. води, прованто максі, вг – 0,7г/10 л. води, проклейм, рг- 3г/10л. води, рімон, ке – 6 мл/10 л води,  рубус протект, вг -  0,7г/10 л. води,  тор, кс – 4мл/10 л. води та інші інсектициди згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».  Зазначені препарати ефективні проти  супутніх шкідників яблуні: листовійок, попелиці, молі, пильщиків.

Погода за значних опадів сприятиме масовому прояву  в  кісточкових насадженнях моніліозу, коккомікозу, клястероспоріозу, кучерявості листків персика, у зерняткових насадженнях поширюватиметься парша, борошниста роса, плодова гниль. Для захисту дерев від  борошнистої роси і парші  проводяться  обробки  фунгіцидами: блюз, кс – 0,5 мл/8-10 літрів води, гарт,зп – 30г/8-10 л. води, джек пот, ке – 2-4мл/10л води, міраві, кс – 3 мл/8-10л. води, скор,ке – 1,5-2 мл/10 л води, стробі, вг – 2 мл/10л води, тіовіт джет, вг – 80г/10л води, топаз, ке – 10-15 мл/10 л. води, топсін М, зп – 10г/10 л. води та іншими препаратами дозволеними для роздрібного продажу населенню згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»

Застосовуючи засоби захисту рослин варто пам`ятати, захисні заходи слід проводити   в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків, необхідно обов`язково попереджувати Голів   ОТГ, старостів сіл і селищ, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux