Фахівці обговорили стан водопостачання та водовідведення в територіальних громадах Кропивницького району
опубліковано 09 лютого 2022 року о 11:57

Стан централізованого та нецентралізованого водопостачання і водовідведення для населення, приведення об’єктів до належних санітарних вимог - пріоритетні питання для фахівців Держпродспоживслужби в Кіровоградській області. Відповідні наради пройшли за участі начальника Кропивницько-Соколівського управління Віктора Заброди та головного спеціаліста відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Інни Арсірій протягом січня 2022 року.

Зібрання відбулися на територіях Аджамської, Великосеверинівської, Катеринівської, Первозванівської громад Кропивницького району під головуванням сільських голів, на території Соколівської територіальної громади проведено засідання виконавчого комітету Соколівської сільської ради. До заходів також долучилися керівники відділів сільських рад, комунальних господарств, старости, депутати відповідних територій, члени виконавчого комітету.

Під час обговорення фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що в ході планових, позапланових перевірок та комісійних обстежень об’єктів централізованого водопостачання були виявлені порушення:

  • не розроблені проєкти зон санітарної охорони джерел водопостачання;
  • не огороджені території зон санітарної охорони джерел водопостачання;
  • відсутні технологічні регламенти або інші документи з описом технологічного процесу виробництва питної води;
  • не здійснюється виробничий лабораторний контроль відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», де визначаються показники якості, безпечності питної води в повному обсязі,
  • в більшості очисні каналізаційні споруди населених пунктів застарілі, аварійні, зруйновані.

Протягом 2021 року з об'єктів централізованого водопостачання (з джерел та мережі) було відібрано та досліджено в лабораторіях Кіровоградської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби та державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 16 зразків води, що споживається населенням зазначених громад, із них 6 - не відповідали санітарним нормам за санітарно-хімічними показниками (перевищений вміст сульфатів, сухого залишку, загальної жорсткості), також досліджено 5 зразків води за мікробіологічними, 2 - за вірусологічними, 13 - за радіологічними показниками, відхилень не виявлено.

По нецентралізованому водопостачанню проблемними питаннями залишаються відсутність огорожі, робочих програм, в яких відображено перелік показників, що потребують контролю, та порядок його здійснення, місця та календарні графіки відбору проб води для лабораторних досліджень, проведення виробничого лабораторного контролю за безпечністю та якістю води, оформлення санітарних паспортів на такі джерела.

Для вирішення зазначених питань важливим є реагування балансоутримувачів та органів місцевого самоврядування, виділення коштів з бюджетів сільських рад. При обговоренні спеціалісти Держпродспоживслужби наголосили на необхідності залучення органів місцевого самоврядування до вирішення питання забезпечення населення питною водою гарантованої якості, виконання приписів та рекомендацій, які надаються Держпродспоживслужбою балансоутримувачам джерел водопостачання.

За результатами проведених заходів наразі вирішується питання з огородженням централізованих джерел водопостачання. Так у Соколівській територіальній громаді вже встановлені огорожі, в Первозванівській територіальній громаді проводяться роботи по встановленню, в Катеринівській територіальній громаді закуплені матеріали для встановлення, а також замовлено виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію очисних каналізаційних споруд села Катеринівка.

Кропивницько-Соколівське управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області продовжує роботу з обстеження об’єктів водопостачання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux